Научници потврдили да је 2023. година била најтоплија у историји

Srna
Foto: FB

ЛОНДОН - Научници су потврдили да је 2023. година била најтоплија у историји усљед климатских промјена које су изазване људским фактором и природним временским феноменом "Ел Нињо".

Климатска служба ЕУ саопштила је да је прошла година била за 1,48 степени Целзијусових топлија од дугогодишњег просјека прије него што су људи почели да сагоријевају велике количине фосилних горива.

Анализа Би-Би-Сија показује да је од јула скоро сваког дана биљежен нови температурни рекорд за то доба године, а температура површине мора такође је прелазила претходне максимуме.

Ови глобални рекорди приближавају свијет граници иза које се крше кључни међународни климатски циљеви.

"Оно што ме је погодило није само да је 2023. била рекордна, већ и количина за коју су надмашени претходни рекорди", изјавио је Ендрју Деслер, професор атмосферских наука на Тексашком универзитету АиМ.

Познато је да је свијет сада много топлији него прије 100 година, јер људи непрестано испуштају у атмосферу рекордне количине гасова који изазивају ефекат стаклене баште, попут угљен-диоксида.

Међутим, прије 12 мјесеци ниједно веће научно тијело није предвидјело да ће 2023. година бити најтоплија година у историји, због компликованог начина на који се клима на Земљи понаша.

Током првих неколико мјесеци у години, само у мањем броју дана оборени су температурни рекорди ваздуха. Свијет је потом у другој половини године кренуо у готово непрекидни низ дневних рекорда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана