Научници по први пут посматрали распадање астероида

Танјуг
Научници по први пут посматрали распадање астероида

Научници су објавили данас да су по први пут били у прилици да посматрају дезинтеграцију једног астероида који се распао да најмање 10 дијелова у својеврсној успореној космичкој експлозији.

Стјеновити астероид, по називом П/2013 Р3, био је један од безброј објеката који настањују астероидни појас између Марса и Јупитера.

Током еона, астероиди су се много пута распадали, али научници досад никада нису присуствовали једном таквом догађају. Истраживачи су драматичну сцену примјетили користећи телескопе у Аризони и на Хавајима, а затим су добили још бољи увид захваљујући свемирском телексопу Хабл.

"Након 200 година посматрања астероидног појаса, овако нешто је заиста узбудљиво", изјавио је за Ројтерс вођа истраживања, Дејвид Џевит, астроном са Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу.

Астероид је вјероватно имао око 600 до 1.000 метара у пречнику када је почео да се распада, казао је Џевит, додајући да је његова дезинтеграција трајала неколико мјесеци.

Хабл је успио да детектује најмање десет одломљених дијелова астерорида, од којих је сваки имао прашинасти реп као комета. Четири највећа фрагмента била су пречника око 400 метара. Научници не вјерују да је до дезинтеграције астероида дошло услијед колизије са неким другим небеским тијелом, дијелом због начина на који се распао, са комадима који су се полако одвајали, брзином од 1,6 километара на час, што указује да није било силовитог удара.

Осим тога, тих 10 фрагмената се није истовремено одвојило, што би се догодило у случају судара, већ постепено у размаку од неколико мјесеци.

Научници, такође, не верују да је распад посљедица притиска насталог услед загријвања и испаравања унутрашњих слојева леда јер је на 480 милиона километара од Сунца превише хладно да би се то могло догодити. Они сматрају да је до дезинтеграције највјероватније дошло услијед дугогодишњег утицаја сунчевих зрака који су изазвали све брже ротирање астероида што је на крају довело до његовог распада.

О овом феномену, познатом и као Јарковски-Окифи-Рациевски-Падак (YORP) ефекат, научници већ дуже расправљају, али га досад никада нису поуздано посматрали.

"То је заиста чудан феномен, никада нисмо видjели ништа слично", навела је Џесика Агарвал са Института Макс Планк за истраживање соларног система у Њемачкој.

YORP ефекат се дешава када се упијена свјетлост са Сунца реемитује са површине објекта у виду топлоте. Када је облик астероида неравномеран, топлота се не емитује пођеднако, што ствара сићушне, али константне, обртне моменте тијела и мијења његову обртну стопу.

"То је вјероватно начин на који се астероид распао. Полако почну да се окрећу и на крају експлодирају. Том приликом производе прашину и отпатке који настањују наш сунчев систем", додао је Џевит, чија је студија објављена у научном часопису Astrophysical Journal Letters.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана