Научници: Ово је боја свемира

Businessinsider
Научници: Ово је боја свемира

Док гледате у небо током ведре ноћи, свемир изгледа као велика црна завjеса прошарана бисерима од слоноваче и дијамантским одсјајима. Међутим, у стварности, те мале свjетлосне тачке представљају просjечну боју космоса, пише "Business Insider".

Највећи дио звијезда у свемиру формиран је прије пет милијарди година. У прошлости, ове звијезде биле су свјетлије и плаве боје, међутим, како старе, оне од плаве прелазе у жуту и на самом крају у црвену боју.

Захваљујући овим времешним звијездама, боја свемира се постепено промјенила од плавичасте ка црвенкастој боји.

Уколико бисмо „цио свемир ставили у кутију", не бисмо ли видјели сву његову свјетлост у исто вријеме, просјек свих боја који бисмо могли да видимо људским оком изгледао би овако:

Иако можда не изгледа упечатљиво, научници који су открили ову боју назвали су је „космичка беж".

Међутим, ова бледа боја не би требало да вас разочара. Уколико бисмо узели исто свјетло, умјесто да цио спектар боја посматрамо у цјелини, и пропустили га кроз призму, оно би створило дугу сачињену из скоро свих боја које имамо прилику да видимо на Земљи.

Како би добили слику тог свјетла, научници су посматрали податке добијене посматрањем свјетлости у 200.000 галаксија. Онда су изградили „космички спектрум" како би представили збир цјелокупне енергије у космосу која се емитује на различитим свјетлосним дужинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана