Научници открили прву топлокрвну рибу

Агенције
Научници открили прву топлокрвну рибу

Тим истраживача америчке Националне океанске и атмосферске службе (НОАА) открио је прву топлокрвну рибу.

 

Ријеч је о мјесечевој риби или опах (Lampris guttatus) која непрестаним помjерањем пераја ствара топлоту коју задржава у шкргама.

За разлику од других риба, тијелом мјесечеве рибе, укључујући срце, кружи топла крв, што поспјешује њене опште способности.

Опах живи у Сјеверном Атлантику, Сјеверном мору и у Средоземном мору, хранећи се рибама и лигњама.

Тамно нараџасте је боје с бијелим тачкама и јарко црвеним перајама. Одрасле јединке теже преко 70 килограма и величине су аутомобилске гуме.

Топлота - њена просјечна температура тијела исноси око 5 степени Целзијуса, повећава њену ефикаксност као ловца у хладним морским дубинама.

Наиме, створења која живе на дубинама већим од 200 метара се споро крећу, чувајући енергију, док је мјесечева риба бржа, па самим тим и опаснија грабљивица.

“Топлокрвност чини ову рибу ефикаснијим предатором који брже плива и брже реагује, те види далеко боље”, објаснио је др Николас Вегнер, аутор студије објављене у часопису Сајенс.

Рибе су углавном хладнокрвне или ектодермне животиње, премда туна и неке врсте морских паса могу да загрију одређене дијелове тијела попут мозга и очију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана