Научници открили најбогатију локацију са фосилима на свијету

Guardian
Научници открили најбогатију локацију са фосилима на свијету

Велико гробље китова откривено је у Чилеу и научници вјерују да је у питању локација са најнеобичнијим фосилима морских сисара на планети.

Скелети десетина китова откривени су у Атакама региону сјеверног Чилеа гдје су били закопани између 6 и 9 милиона година.

У чланку објављеном у журналу Краљевског друштва, научници објашњавају да су китови завршили на овом малом простору као резултат четири масовна насукавања која су се десила у периоду од 10.000 година.

Они вјерују да су животиње конзумирале токсичне алге прије него што су завршиле на пјешчаним спрудовима познатим као „брдо китова".

„Пронашли смо изумрле врсте као што су морж китови – делфини који су еволуирали и који су посједовали лице слично моржевима. А ту су и крајње бизарни морски љенивци. Заиста је невјероватно да смо на свега 240 метара пута успјели да откријемо све супер-звијезде морских сисара у Јужној Америци. Ово је изненађујуће густа акумулација врста", изјавио је Николас Пијенсон, палентолог Смитсонијан музеја.

Брдо китова је познато код локалног становништва по својим скривеним древним костурима, али је најновије откриће описано као најбогатија локација са фосилима на свијету.

Многи од фосила налазе се у савршеном стању а научници вјерују да би ускоро могли да открију још мноштво древних створења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана