Научници открили дио свемира гдје црне рупе прождиру све око себе

ГС
Foto: Илустрација

Прикупљајући податке са свемирског телескопа „Чандра“, научници су открили да у галаксијама постоји 14 црних рупа које халапљиво прождиру све око себе.

Међу овим галаксијама се налази и галаксија Спајдервеб.

Током осмодневне анализе података, закључили су и да у испитиваним галаксијама постоји много већи број црних рупа него што је то случај са другим дијеловима свемира, објавио је портал „Science Alert“.

Космичко подне

У центру галаксије Спајдервеб, налази се протокластер који је добио име по њој, у ком се налази растуће јато галаксија чија свјетлост путује 10,6 милијарди свјетлосних година до нас.

Галаксија се враћа у „космичко подне“, што је период космичког времена који се десио 2-3 милијарде након Великог праска у којем су галаксије формирале звјезде великом брзином.

Данас је јато Спајдервеб требало да еволуира у масивно, стабилно, гравитационо везано јато галаксија.

Проучавање таквих врста кластера док су још у раним фазама формирања, требало би да пружи увид у еволуцију структуре универзума. Такође, може открити више о процесима који утичу на стопе формирања звјезда и активност супермасивне црне рупе, што се догађа унутар кластера галаксија.

Пошто ми заправо још увијек не знамо како се јата галаксија развијају, тешко је утврдити које групе су прави протокластери, а које се вјероватно неће промијенити.

Из тог разлога, научници траже занимљиве и необичне примјере кроз галаксију, које указују на активности повезане се еволуцијом и које су потврђене на више начина.

14 супермасивних црних рупа

Прожимање материјала унутар црних рупа, које иначе не емитују свјетлост, преноси високоенергетско свјетло које до нас пламти кроз свемир.

Научници су уочили и да на подручјима у свемиру, која су од нас удаљена 11,3 милиона свјетлосних година, 14 галаксија које емитују X-зраке, што указује на то да се у њима налазе активне супермасивне црне рупе.

Такође су закључили и да четвртина највећих галаксија у овом протогалактичком јату, има активне супермасивне црне рупе, што је према њиховим ријечима пет до 20 пута више од просјека, преноси „Национална географија“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана