Научници открили читав изгубљени свијет испод леда Антарктика

GS
Foto: Telegram

Научници сада, помоћу сателитских опсервација и радарима који пролазе кроз лед, коначно добијају увид у изгубљени свијет Антарктика о којем, како кажу, знамо мање него о површини Марса.

Прошле недјеље су истраживачи рекли да су испод леденог покривача континента открили огроман древни пејсаж, пун долина и гребена, који су очигледно обликовале ријеке прије него што их је давно прогутао глацијални период, познатији као ледено доба.

Овај пејсаж, смјештен у региону Вилкс ленд на истоку Антарктика на граници са Индијским океаном, прекрива површину отприлике величине Белгије или Мериленда, пише Ројтерс. 

Истраживачи су рекли да дјелује да је стар најмање 14 милиона година, а можда више од 34, кад је Антарктик ушао у период дубоког замрзавања.

Овај пејсаж је као слика пејсажа из прошлости – рекао је Стјуарт Џејмисон, професор глациологије Универзитета Дарам и коаутор студије објављене у "Природи комуникације".

"Тешко је знати како је овај изгубљени свијет можда изгледао прије него што је дошао лед, али је сигурно да је тада био топлији. Зависно од тога колико далеко идете у прошлост, можда сте имали климу која се кретала било гдје око оне данашње Патагоније до нечег ближе тропској. Древни полен палми је откривен са Антарктика, недалеко од обале од нашег мјеста истраживања", рекао је он.

Околина вјероватно била настањена дивљим животињама

Таква околина, како је истакао, вјероватно је била настањена дивљим животињама, иако је фосилни запис у региону превише непотпун да би указао на то које су звијери ту можда живјеле. Лед изнад древног пејсажа дебео је око 2,2-3 километра, према коаутору студије Нилу Росу, професору поларних наука и геофизике околине Универзитета Њукасл.

Истраживачи су рекли да је земља испод овог леда мање позната чак и од површине Марса.

Истакли су да би једини начин да се откључају његове мистерије било да се буши кроз лед и дође до узорака језгра седимента који су испод. То би могло да обезбиједи доказе који откривају древну флору и фауну, као што је урађено са узорцима са Гренланда старих око два милиона година.

Пејсаж се дуго формирао ријекама, тектоником и глацијацијом.

Нова студија користила је сателитско посматрање ледене површине, која је на неким мјестима пратила контуре закопаног пејсажа, те податке са радара који продире кроз лед из авиона који је прелетио локацију. Неке претходне студије су на сличан начин открила древне пејсаже испод антарктичког леда, укључујући планине и висоравни, иако је пејсаж откривен у новом истраживању прво ове врсте.

Пејсаж је модификован различитим процесима који су били под утицајем ријека, тектонике и глацијације током веома дугог геолошког периода – истакао је Рос.

Непосредно прије 34 милиона година, антарктички пејсаж и флора вјероватно су подсјећали на данашње прашуме Тасманије, Новог Зеланда и јужноамеричког региона Патагоније, рекао је Рос.

Дио суперконтинента Гондвана

Антарктик је некад био дио суперконтинента Гондвана који је такође обухватао данашњу Африку, Јужну Америку, Аустралију, индијски потконтинент и Арапско полуострво, али се на крају одвојио и изоловао у геолошком процесу тектонике плоча.

Истраживачи мисле да су, кад је клима на Антарктику била топлија, ријеке текле преко новооткривеног пејсажа ка континенталној обали која је створена одвајањем осталих копнених маса. Кад се клима охладила, како је рекао Џејмисон, неки мали глечери су се формирали на брдима поред тих ријека, са долинама које су се продубиле усред глацијалне ерозије.

"Тада се клима знатно охладила и порастао је ледени покривач који је прекрио читави континент, преплавивши све глечере који су постојали раније. Кад дошло до тог пораста леда, услови између подножја леда и пејсажа промијенили су се и постали веома хладни – на тај начин више није било могуће еродирати наш пејсаж. Умјесто тога, он је сачуван, вјероватно на 34 милиона година", рекао је Џејмисон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана