Научници од гљиве направили биоразградиви чип

Срна
Foto: Илустрација

Стручњаци са Универзитета "Јоханес Кеплер" у Аустрији открили су да би гљиве могле постати биоразградива алтернатива врсти пластике која се користи у батеријама и рачунарским чиповима, што би олакшало рециклирање.

До овог открића дошли су током истраживања флексибилне електронике, с фокусом на одрживе материјале који би замијенили оне неразградиве.

"До открића смо у некој мјери дошли пуком случајношћу", рекао је за Си-Ен-Ен физичар Мартин Калтенбрунер са овог универзитета.

Научни тим је у то вријеме разматрао кориштење материјала добијеног од гљива за употребу у другим подручјима. Притом су установили да кожица гљиве ганодерме луцидум (Ганодерма луцидум) може служити као замјена за базу који се користи у електричним круговима, а која изолује и хлади проводнике. Ова се база обично израђује од неразградиве пластике која се након употребе баца.

Научници су примијетили да ова гљива, која обично расте на трулом дрвећу у Европи и источној Азији, има компактну заштитну кожу сачињену од мицелијума, мреже налик на коријен, којом штити медиј на којем расте, односно дрво.

"Гљива тако спречава продор других гљивица или бактерија", рекао је Калтенбрунер.

Стручњаци су скинули ту кожицу и осушили је. Она је након сушења била нешто слабији изолатор од пластике, али је ипак остваривала своју функцију у електричним круговима те је могла поднијети температуру већу од 200 степени Целзијусових.

"Ова кожа има многа својства која је издвајају од других биоразградивих материјала, но најважније је то да се једноставно узгаја из отпадног дрва и не захтијева интензивну или скупу обраду. Наш мицелиј може трајати дуго ако се држи на сухом, али у стандардном кућном компосту потпуно би се разградио у року од два тједна или мање", појаснио Калтенбрунер.

Иако је рад тима тренутачно експерименталан и далеко од масовне производње, научници сматрају да би биоразградива кожа могла бити одржив алтернативни материјал за употребу у електроници која не захтијева дуготрајне електричне кругове.

Ово истраживање (MycelioTronics: Fungal mycelium skin for sustainable electronics) објављено је у часопису "Напредна наука".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана