Научници објаснили зашто је немогуће зауставити старење

Г.С.
Научници објаснили зашто је немогуће зауставити старење

Старење људског организма је природан процес који већ дуги низ година изазива интригу код стручњака. О "еликсирима младости" се говори већ дуго, а научни су на прагу да разумеју цијели процес старења.

Нова студија сугерише да би термодинамички процес старења могао бити заустављен, али не и потпуно преокренут.

С обзиром на то да живимо у доба технологије, не чуди чињеница да је она помогла научницима да разумију механику старења и како оно функционише.

Студија објављена крајем прошле године користила је ове нове технолошке алате како би истражила да ли је могуćе преокренути старење код људи. Ова студија анализира кључну компоненту старења која се зове “отпорност”.

– Према нашим мјерењима, број људи који показују губитак отпорности на старење расте у популацији експоненцијално и удвостручује се сваких осам година, тачно онолико брзо колико се стопа смртности удвостручује – каже Петер Федичев, академик истраживања дуговечности и извршни директор компаније “Гено”.

Он објашњава да је губитак еластичности коже вођен неповратним термодинамичким процесом.

Иако се у раду тврди да би се такав процес теоретски могао зауставити, што би људима дало лијепу утјешну награду бесмртности, студија закључује да је преокренути старост човека биолошки немогуćе.

Претходне студије објављене раније ове године показале су обрнуто старење код мишева у нади да би таква техника могла бити применљива на људске ćелије, али Федичев тврди да су људи – буквално и фигуративно – различите животиње.

– Људи су осмислили гомилу начина помоћу којих успоравају и штите се од старења. Међутим, да бисмо разумјели како да интервенишемо против старења са великом маргином код људи, морамо проучавати људе – каже Петер Федичев.

Научници настављају да раде на различитим начинима да, ако не преокрену старење, у најмању руку уклоне неке од његових најштетнијих ефеката, пише Yahoo.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана