Научници објаснили сусрет са смрћу

BBC
Научници објаснили сусрет са смрћу

Талас електричних активности у мозгу могао би да буде одговоран за живописно искуство које људи на самрти описују, кажу начници.

Студија је спроведена на умирућим пацовима и показала је високе нивое мождане активности у тренутку смрти.

Научници кажу, да код људи, управо ово повећава стање свијести. Студија је објављена у научном часопису "Proceedubgs if the National Academy of Scineces".

Водећи аутор студије др Џимо Борџигин, са Универзитета Мичиген, каже: "Многи људи мисле да је мозак хипоактиван, са мање активности него у будном стању, а ми смо показали да то није случај. Засигурно је много активнији током процеса умирања него у будном стању."

Од бљештавог свjетла до сензација у којима лебдимо над својим тијелом и пред очима нам пролазе слике живота, све то су нека од искустава о којима су причали људи који су преживјели клиничку смрт.

Након што је срце пацова престало да ради, наредних 30 секунди измјерен је велики пораст активности можданих таласа.

"Чињеница да они виде свјетло показује да је визуелни кортекс у мозгу веома активан", каже др Борџигин.

Коментаришући истраживање, др Џејсон Бретвајт са Универзитета у Бирмингему, каже да би овај феномен заправо могао бити посљедњи "трзај" мозга.

Сви се слажу да треба бити опрезан када су овакве теме и истраживања у питању, јер једно је мјерити активности у мозгу пацова током срчаног удара, а друго све то повезати са људским искуствима. Једно је сигурно - ова студија отвара врата новим студијама које би укључивале људе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана