Научници на Влашићу открили ријетког лептира за којег се мислило да је изумро прије 100 година

GS
Научници на Влашићу открили ријетког лептира за којег се мислило да је изумро прије 100 година

У сарадњи стручњака из Природњачког музеја у Карлсрухеу, Земаљског музеја Босне и Херцеговине и лепидоптеролога из Аустрије, на планини Влашић након готово 100 година поново је пронађена врста ноћног лептира под именом балкански планински мразовац, саопштио је Земљски музеј.

Балкански планински мразовац, ноћни лептир научног назива Лигнyоптера тхаумастариа (од грчког тхаумастос = диван, невјероватан) врста је из снова за истраживаче лептира.

Познато је само неколико планина у Босни и Херцеговини и Црној Гори на којима је забиљежен. Ова врста живи високо на планинама на ливадама у зони изнад границе шуме и појављује се тек након што се отопе први јесењи сњегови. Крила мужјака су изразито жуте и ружичасте боје, док су женке које не лете готово без крила.

У Босни и Херцеговини је пронађено само неколико примјерака овог ноћног лептира у три наврата: 1901., 1903. и 1937. године. Новије опажање из 1982. године постоји само из Црне Горе. Будући да толико дуго нико није пронашао, сматрало се да је ова врста можда изумрла.

Група стручњака предвођена Робертом Трушом, стручњаком за лептире из Природословног музеја Карлсрухе крајем октобра мјесеца 2023. године покренула је експедицију с циљем поновног проналаска врсте. Од почетка сумрака стручњаци су претраживали планински ланац Влашић код Травника, подручје изнад границе шуме на висинама између 1550 и 1750 м, преноси Кликс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана