Научници на прагу рjешења проблема с брзим пражњењем батерија?

Агенције
Научници на прагу рjешења проблема с брзим пражњењем батерија?

Замислите батерију коју је могуће напутнити неколико стотина хиљада пута, а да временом нимало не кородира...

Истраживачки тим са Калифорнијског универзитета у Ирвину недавно је изумеи управо такву батерију, засновану на материјалу од нано-жица.


Наравно, то не значи да ће се такав производ ускоро појавити на полицама радњи, али нова технологија свакако представља значајан искорак на пољу продужавања просјечног животног вијека батерија за електронске уређаје, аутомобиле и свемирске летјелице, изјавио је за Хафингтон пост доктор Реџиналд Пенер, аутор студије и професор хемије на Калифорнијском универзитету.

“Научници су прилично заинтересовани за нано-жице јер омогућавају производњу јачих батерија, без смањења укупне ускладиштене енергије”, рекао је Пенер.

Али, нано-жице су осјетљиве. Чак и најмањи степен корозије доводи до њиховог пуцања и губитка капацитета – што је врло лоше. Напе истраживање је важно јер указује на то да незнатне измјене у саставу батерије могу знатно продужити њен вијек. Око 40 пита више”, додао је.

У истраживању, које је објављено у магазину Energy Letters у сриједу, златне нано-жице су прекривене слојем манган-диоксида и обложене електролитима, начињеним од гела налик плексигласу. Свака нано-жива је око хиљаду пута тања од власи косе.

Истраживачи су затим тестирали електроде око 200.000 пута у току три мjесеца. Били су прилично изненађени када су открили да батерије, без обзира на велики број тестирања, ни у којој мери нису изгубиле капацитет, а нано-жице су остале читаве.

“Нисмо спровели експеримент са циљем да продужимо животни вијек електрода – једноставно смо покушавали да произведемо њихову чврсту верзију замјеном течних електролита онима у виду гела”, изјавио је Пенер.

Такве батерије до сада су могле да издрже само око 7.000 циклуса, пише Discovery News.

Научници претпостављају да гел на неки начин пластифицира металне оксиде у батеријии омогућава им додатну флексибилност, захваљујући чему се уједно спречава и било какво пуцање нано-жица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана