Научници на Исланду буше рупе до резервоара вреле магме

ГС
Научници на Исланду буше рупе до резервоара вреле магме

Научници желе да на Исланду буше рупе до резервоара вреле магме око 1.5 километара испод површине како би створили неограничену енергију. Истраживачи из организације КМТ (Крафла магма тестбед) желе да направе први истраживачки центар изнад резервоара магме како би спроводили мониторинг, узимали узорке и тестирали истопљене стијене на лицу мјеста, пише "Бизнис инсајдер".

У истраживачком центру се надају да ће им то дати и увид без преседана у начин на који вулкани функционишу, али и отварити могућност за неограничену геотермалну енергију.

"Магма унутар Земље је посљедња неиспитана граница" рекао је Хјалти Пал Инолфсон, истраживач КМТ, за "Бизнис инсајдер".

Истраживање резервоара магме је кључно. Ова језера истопљеног камења, лоцирана у Земљиној кори, могу да створе вулкане ако нађу начин да се пробију до површине. Али их је веома тешко лоцирати са површине и веома тешко пратити пред ерупцију.

"Немамо никакво директно знање о томе како резервоари магме изгледају, што је кључно за разумијевање вулкана" рекао је Паоло Папале из Италијанског националног института за геофизику и вулканологију у Пизи, за "Неw Сциентист".

Научници су 2009. идентификовали могући резервоар магме скоро четири километра испод Крафле на сјеверу Исланда, па су почели да буше. Послеиј око 1.5 километара су се заглавили. Накнадно су схватили да су случајно избушили до резервоара магме. Направили су нека мјерења, али је брзо постало превруће за рад.

Сада, 15 година касније, КМТ планира да поново избуши ту комору, али да овога пута остану ту помоћу неколико трикова.

Вулкан Крафла је, кажу, савршен за експеримент. Магма ту је древна и љепљива, што значи да неће изазвати ерупцију током експеримента, рекао је Инголфсон.

"Мали потреси које изазову научници неће имати велики утицај. Ако сте на Исланду, већ сте у региону који екстремно вулкански активан. Не постоји ништа што људи могу да ураде да то промијене на овај или онај начин" рекао је Џон Глујас, професор са Универзитета Дарам, за "Бизнис инсајдер".

Међутим, обична опрема за бушење не може да преживи у тим условима. Изазов је, додаје Инголфсон, да се буши директно до магме а да се заштити опрема. Рјешење је једноставно: замрзнути маглу коришћењем воде пред само бушење. То ће створити џеп смрзнутих стаклених стијена сличних обсидијану, објашњава. Када је тај срмзнути џеп довољно велик, бушење може да се настави док не дође до његовог колапса.

То би омогућило научницима да измјере тачне температуре у резервоару магме, што никад није урађено.

"Да ли ћемо успјети? Дефинитивно је то прави изазов. Мислимо да имамо опрему и рјешење, али је тешко све то тестирати прије него што покушамо" рекао је Инголфсон.

Кључно је и то што КМТ жели да рупе остану отворене. Ако успеју, имаће потпуно нови приступ вулканској енергији. Једна рупа је планирана за истраживања магме и резервоара магме, а друга за проучавање геотермалне енергије.

Инголфсон верује да би један „бунар“ до коморе с магмом био продуктивнији од 10 других геотермалних „бунара“. Доле, каже, није само врело, већ магма мијења и композицију стијена, због чега је прикупљање геотермалне енергије још ефикасније.

"Што смо ближе магми, то је геотермална енергија већа и ефикаснија. Мислимо да је шанса да постигнемо нешто изузетно веома висока" рекао је Инголфсон.

КМТ планира да избуши прву рупу 2026. и за то још скупљају новац, процјењених 100 милиона долара, преноси "Телеграф".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана