Научници: Људи нису супериорни и најпаметнији на Земљи

klix.ba
Научници: Људи нису супериорни и најпаметнији на Земљи

Људи нису најпаметнија бића на Земљи, тврде научници и наводе да су неке врсте животиња, попут делфина, на свој начин, интелигентније.

Китови убице имају сложени језик којим комуницирају, а делфини једни другима дају имена која су базирана на звучним сигналима. То значи да делфини спознају сами себе и остале, тврде научници.

Хиљадама година разни стручњаци, од религијских ауторитета до научника, говоре да су људи "посебни и најпаметнији", али наука показује да неке животиње имају когнитивне вјештине супериорне над вјештинама људских бића.

Истраживачи са универзитета у Аделаиди својевремено су потврдили ову тезу, а истраживање интелигенције и еволуције мозга примата подржава тезу да људи нису најпаметнија створења на Земљи.

Научници подсјећају да је Аристотел, један од највећих мислилаца, тврдио да су људи супериорни и надређени осталим животињама због своје вјештине расуђивања.

Али расуђивање је само један облик интелигенције. Чињеница је да људи не разумију животиње и да оне не разумију људе, али то не значи да су им интелигенције на различитим нивоима, већ само да су различите врсте.

Људи имају кумулативну културу, која им омогућава извршавање многих радњи које остале животиње не могу да раде. Ипак, то не значи да су појединци људске расе супериорни над осталим бићима.

Мајмуни су се изградили на начин да им не треба кућа, људи су еволуирали у окружењу у којем не морају да рукама хватају рибу, али медвједи морају, и раде то много боље од људи, наводе научници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана