Научници креирали савитљиву батерију која може да се пере у веш-машини

Б92
Научници креирали савитљиву батерију која може да се пере у веш-машини

Научници су развили батерију која користи нове материјале и има побољшана својства.

Сваке године, креирају се све мањи уређаји што доводи до тога да је за њихово напајање потребна и одговарајућа батерија. Управо овдје на сцену ступају истраживачи са Универзитета у Британској Колумбији. Они су креирали батерију која, не само да може да се савија и развлачи, већ може и да издржи неколико циклуса прања.

Носива електроника представља велико тржиште, а отпорне батерије су битан дио развоја овог сектора. До сада, батерија за ове уређаје нису могле да се перу.

Како би се развиле батерије с одговарајућим карактеристикама, било је неопходно да се одбаце рјешења заснована на литијум-јону. Нове батерије користе јефтину и безбједну манган-цинк структуру, која омогућава еластичне слојеве.

Оно што је битно, батерије засноване на манган-цинк рјешењима су безбједнија за кожу у случају да се поломе (за разлику од литијум-јонских батерија које могу да ослободе токсичне компоненте).

Нове батерије могу да се развлаче дупло више у односу на своју оригиналну дужину, задржавају 75% капацитета након 500 циклуса пуњења и могу да издрже до 39 прања у веш-машинама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана