Научници коначно на трагу поријеклу живота на Земљи?

Daily Mail
Научници коначно на трагу поријеклу живота на Земљи?

Живот на Земљи можда је настао у вулкану у морском дну, сматрају научници.

Истраживачи су развили нови начин симулирања процеса који је можда водио до појаве прве ћелије на земљи.

Захваљујући њему, научници ће моћи да провjере да ли је могуће да живот постоји и на другим свијетовима са сличним окружењем.

Коаутор студије Тери Ки са Универзитета у Лидсу каже: "Покушавамо да премостимо раздор између геолошких процеса у младости Земље и настанка биолошког живота на планети".

Раније су научници сматрали да су живот на Земљу донијели метеорити.

Међутим, много више доказа подржава теорију да је живот на Земљи настао у хидротермалним изворима у дну океана од материја попут хемијских састојака гасова и минерала.

"Прије биолошког живота, на Земљи је постојао само геолошки живот. Можда је необично сматрати геологију животом, али уосталом шта је то живот?", каже др Ки.

"Одговор на ово питање не може се са сигурношћу утврдити. Уместо њега, посматрамо шта живот чини, а ријеч је о хемијским процесима који се одвијају у горивној ћелији и стварају енергију".

Тако фотосинтеза у биљкама укључује стварање електричне енергије редукцијом угљен диоксида у шећерима и оксидацијом воде која води до молекуларног кисеоника.

Дисање ћелија у људском тијелу је оксидација шећера која води до стварања угљен диоксида и редукција кисеоника у води чији је резултат електрична енергија.

И одређена геолошка окружења, попут хидротермалних извора могу се сматрати "ћелијама окружења", будући да електрична енергија може настати рекацијама оксидо редукције између хидротермалних горива и оксиданаса из морске воде.

Истраживачи из Јапана доказали су прошле године да електрична енергија може бити генерисана у овим изворима захваљујући експериментима под водом у Окинави.

Нова студија објављена у журналу Астробиологy демонстрирала је доказ концепта настанка ћелијског метаболизма на Земљи.

Тим је замјенио традционалне платинасте катализаторе у горивним ћелијама и изводили експерименте са струјом у оним које чине геолошке минерале.

Вођа студије др Лора Барџ са NASA Астробиолошког института "Icu Worlds" каже: "Одређени минерали можда су покренули геолошку рекацију оксидо редукције што је касније довело до биолошког метаболизма".

"Нарочито нас интересују минерали који спроводе струју и садрже гвожђе и никл који су били присутни на почетку развоја Земље".

Гвожђе и никл су много мање реактивни од платине. Међутим, мала али значајна производња електричне енергије успешно је демонстрирала да они могу стварати електрицитет у горивној ћелији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана