Научници који су изгубили живот због својих изума

Businessinsider
Научници који су изгубили живот због својих изума

Изумитељи гурају цивилизацију од почетка времена и врло често су они и особе које тестирају нове изуме, међутим, неки од тих изума могу бити смртоносни.

 

Сајт „Business Insider" је уз помоћ Википедије саставио кратку листу генијалних инжењера, научника и других особа које су се коцкале животом и изгубиле.

Оснивач компаније „Stanley Motor Carrieage" сударио се са гомилом посjеченог дрвета.

Френсис Едгар Стенли, и његов брат близанац Фрилан Оскар Стенли, изумили су „Stabley Steamer" аутомобил 1896. године.

Они су 1906. године оборили брзински рекорд за најбрже извежену миљу (1,6 километара) за 28,2 секунде. То значи да је њихов аутомобил могао да постигне брзину од 205 километара на сат.

Браћа су 1918. продала компанију, а касније те године изгубили су живот у аутомобилу који су сами створили.

Први човјек који је изумео балон на топао ваздух погинуо је приликом преласка Енглеског канала

Изузетно театралан Пилатр де Розие понудио се да учествује у првом лету балона на топли ваздух 1783. године заједно са Маркизом Дарландом зато што није желио да дозволи да та част оде неком другом. Овај лет од њега је направио славну особу.

Међутим, друга два мушкарца однијела су титулу особа које су прве прешле "Енглески канал" (Ламанш) уз помоћ балона, али њихов лет није био без проблема, и умало су изгубили живот.

Пилатр де Розије завидео им је на слави, због чега је створио „Розие" балон како би рјешио проблеме који су мучили друге изумитеље. Међутим, нешто је мистериозно кренуло по злу приликом преласка Ламанша и он је изгубио живот.

Научници који су радили у тајној лабораторији у Новом Мексику под називом „Локација Омега" били су изложени смртоносној дози радијације језгра плутонијумске бомбе.

Осам научника је 1946. године заједно са Аланом Клином радило на „акцији која би требало да приближи двије половине сфере обложене берилијумом и доведе плутонијум у критично стање".

Клајн и тим су извели овај експеримент 24 пута, али је онда шрафцигер који је одвајао двије сфере испао и довео до смртоносног излива радијације.

Bullock’s" штампарска преса је свом креатору смрскала ногу након чега је развио гангрену и умро приликом ампутације

Вилијам Булок је изумио бољу верзију штампарске пресе 1863. године која је представљала прву „модерну" новинску пресу.

Међутим, 1867. године нога му је запела у њен механизам, што је касније довело до гангрене. Умро је приликом ампутације.

Човјек који се сматра главним за популаризацију џогинга је умро приликом јутарњег џогирања

Џејмс Фикс је започео цио тренд у вези са џогирањем, а објавио је и неколико књига посвећених овом виду вјежбања.

Умро је након „масивног" срчаног удара током јутарњег џогирања.

Оснивач Бољшевичке партије надао се вјечном животу уз помоћ трансфузије крви, али је изгубио живот због једне

Александар Богданов је заједно са Владимиром Лењином основао Бољшевичку партију, али је из ње избачен 1909. године.

Након тога се окренуо медицини, науци и психијатрији.

Богданов је 1920. године почео да експериментише са трансфузијама крви како би „постигао вјечну младост, или барем дјелимично подмлађивање". Чак је успио да убиједи Стаљина да оснује Институт за трансфузију крви.

Након 11 трансфузија, Богданов је изјавио да му се вид побољшао и да је његово губљење косе заустављено. Међутим, умро је када је узео крв студента који је имао маларију и туберкулозу.

Главни поморски архитекта Титаника је био на броду током његовог првог, и посљедњег, путовања

Томас Ендрјуз је дизајнирао брод и предложио да он има 46 бродова за спасавање. На крају, свега 20 је нашло своје мјесто на Титанику, упркос његовом савјету.

Посљедње сате живота провео је помагајући људима да пронађу појасеве за спасавање. Његово тијело никада није пронађено.

Човјек који је изумио једрилицу изгубио је контролу над својим изумом и изгубио живот послије пада са висине од 15 метара.

Човјек који је инспирисао браћу Рајт – Ото Лилиетал – био је прва особа која је успјела да изведе безбједне и поновљене летове једрилицом.

Прије његовог успјеха, летење се сматрало „сном будала и сањара".

Све заједно, Лилиетал је конструисао 18 типова једрилица и извео 2.000 летова.

Међутим, током посљедњег лета изгубио је контролу након чега је кренуо да понире. Његове посљедње ријечи су биле: „Жртве морају бити начињене".

Савјетник Кин Династије осмислио је метод погубљења под називом „Пет болова" – и касније је погубљен уз помоћ овог метода.

Ли Си, савјетник под Кин Династијом, осмислио је метод мучења под називом „Пет болова", али је након смјене власти, он погубљен уз помоћ његове методе.

Аустријски изумитељ је изгубио живот приликом тестирања ракете

Макс Валие је био заинтересован за ракете и надао се да ће једног дана лет у свемир бити могућ.

Он је 1927. године основао Свемирско удружење, а годину дана касније изумио је ракетне аутомобиле који су могли да убрзају до 233 километра на сат. И као да му то није било довољно, 1929. године је створио ракетне санке које су могле да иду брзином од 400 километара на сат.

Међутим, услијед несреће са ракетом, Валие је 1930. године изгубио живот.

Марија Кири је добила Нобелову награду из физике и хемије, али је касније умрла услијед изложености радијацији

Марија Кири је открила радијум и полонијум и остварила бројне продоре на пољу радиоактивности (у питању је ријеч коју је сама измислила). Она је такође била прва жена која је добила нобелову награду – два пута, и даље је једина особа која је добила ову награду за рад у два различита поља.

Њено истраживање изложило ју је великој количини радијације, и умрла је од апластичне леукемије 1934. године, пошто штетни ефекти јонизујућег зрачења још нису били познати, а она је велики дио свог посла радила у шупи без заштитних средстава. Носила је пробне цијеви са радиоактивнимм изотопима у свом џепу и држала их у фиоци свог стола.

Летећи кројач скочио је са врха Ајфеловог торња како би покушао лет својим падобраном направљеним од одјеће

Француски кројач и изумитељ Франц Реше дизајнирао је „одјевни падобран", а како би тестирао свој изум, он је 1912. године скочио са Ајфеловог торња. Његов лет није имао успјеха.

Судећи по чланку из тог периода, париска полиција му је дозволила да спроведе свој експеримент под утиском да ће користити лутку.

Легенда тврди да је локални кинески званичник у 16. вијеку завезао 47 ракета за столицу и покушао да одлети у свемир

Судећи по кинеској легенди, Ван Ху је желио да одлети у свемир.

У Кини се ракете наводно користе од 1232. године и Ху је сходно томе имао приступ потребним ракетама.

Судећи по легенди, након паљења ракета услиједила је велика бука, а од Вана и његове направе није било ни трага ни гласа.

Није разјашњено да ли је ова прича тачна, али је по Вановом имену назван један лунарни кратер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана