Научници још нису схватили Теслину стваралачку интуицију

index.hr
Научници још нису схватили Теслину стваралачку интуицију

Наука још није докучила изумитељску интуицију Николе Тесле упркос великом броју истраживања која се њим баве, пише хрватски "теслалог" Томислав Петковић у чланку објављеном у најновијем броју међународног часописа Алмагест, поводом седамдесете годишњице Теслине смрти.

Тесла и данас остаје изузетна појава у историји свjетске науке, технологије и културе, и велико надахнуће истраживачима, оцијенио је професор загребачког Факултета електротехнике и рачунарства.

Велике мисли

Цијели живот Тесла је посветио великим мислима: науци, природи и човјеку, а највеће признање му је чињеница да милијарде људи на планети уживају резултате његовог рада, истиче Петковић.

Једнако је важан Теслин космополитизам и идеја свјетског мира коју је чврсто заговарао и што никада није умањивао важност његових коријена и културе подручја одакле потиче, напомиње.

Петковић се критички осврће на " псеудонаучне" приступе Тесли и заговара синтетички одговор о Теслиним достигнућима, наслијеђу, моралу и космополитизму.

Научник – геније – ексцентрик – чудак

Научна и културолошка истраживања Теслиног живота и дјела уродила су плодом у неколико вриједних научно-популарних књига у хрватској науци и култури, каже Петковић.

Право освјежење су, међутим, позоришна умјетничка дијела с Теслом и његовим ликом у њиховом жаришту, гдје се додирују научна креативност с једне и умјетничка машта с друге стране.

У дијелу јавности о Тесли постоји лепеза „научник – геније – ексцентрик – чудак" коју треба напуштати и фокусирати се на основна епистемичка питања нашег времена: Ко је Тесла? Откуд његов изумилачки дар и независна истраживачка душа? Да ли су Теслине интуиције Декартовог типа дошле рођењем и развојем у младости или су развијене и препознате у америчкој фази? Да ли је Тесла у каснијој фази развијао карактеристичну филозофију живота? У којој мјери се у Теслином животу и дјеловању односе инжењерство, политика и филозофија, сматра Петковић.

Недостају нови нови радови

Теслин животни опус броји 116 изворних патената и 164 аналогона патента у 26 земаља свијета. Дакле, свеукупно 280 патената! Његова достигнућа су у пољу електротехнике раширена по модерним технологијама нашег доба: високофреквенцијској расвјети, рендгенском и космичком зрачењу, телевизији, све до савремене ICT или електромагнетске културе.

Међутим, недостају нови научни радови у часописима с међународним рецензијама на трагу Теслиног наслијеђа или лабораторијских истраживања подстакнутих његовим патентима. Недостају монографије о Тесли синтетичког приступа које би почивале на тачним историјским подацима и епистемичким судовима новијег развоја науке и технологије, додаје он.

На питање како се најчешће у хрватској јавности чува сјећање на Теслу, Петковић каже да је хрватска јавност још увијек на почетним методолошким концептима у погледу Тесле, његовог наслијеђа и перцепције. Међутим, направљени су помаци у последње вријеме.

Истиче "више него успјешну културну манифестацију о синергији Тесла – Бошковић" на прелазу 2012 /2013. у Институту Руђер Бошковић. У Техничком музеју у Загребу се већ годинама у данима о Теслиној смрти организују јавно популарна предавања "Дани Н. Тесле", који се оплемењују позоришним представама и експериментима у Теслином кабинету. Праве културне и дидактичке активности покреће већ годинама „Удружење Никола Тесла–геније за будућност". У научној периодици ХАТЗ и ХАЗУ објављени су годишњаци или тематски блокови посвећени Тесли, каже Петковић.

Нема кохерентне стратегије

Сјећање на Теслу најбоље стоји код имена улица, тргова, школа и гимназија.

Дискусије о Теслиној националној припадности су за Петковића бесмислене јер је Тесла био истински космополита. Права питања у свјетлу нових збивања у нашем простору и времену су: Да ли је Теслин космополитизам и морал у сукобу с локалном културом или културама: хрватском и српском, религијском бифуркацијом католичко – православно?, сматра он.

Треба гледати комплементарно утицај хрватске домовине и раног образовања са српским поријеклом по оцу и мајци с православним духовним трагом у дјетињству. Тесла је сам био поносан на обије те компоненте, каже Петковић.

План и стратегија сјећања на Теслу у Хрватској постоји само у фрагментима, а не као кохерентна стратегија на националном нивоу. Стратегија подразумијева развој нове дисциплине "теслалогије на дјелу" која би окупљала доказане научнике али и младе и која би почивала на фундаменталним открићима и идејама Николе Тесле.

Стратегију 'теслалогије' би требало да подржавају и негују министарства, културне институције и универзитети у Хрватској до најважнијих института у Хрватској као што су Руђер Бошковић, Кончар и други. Теслалогија укључује и праћење реализације идеје новог суправодоничног линеарног акцелератора, чија земља производње и финансијери још нису познати.

Истраживања Теслина живота и дјела минимално дотичу његово хрватско исходиште и дјетињство у родној Лици, а хрватски научници који се баве Теслом се слабо или тек понекад наводе у свијету. Статистика је много боља у погледу српских, мађарских, аустријских, све до румунских научника и историчара науке и технологије. Музеј Николе Тесле у Београду је угледно референтно мјесто за Теслино наслијеђе које се учестало наводи у свјетској рецепцији Тесле, закључио је физичар, филозоф и "теслолог", Томислав Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана