Научници: Јапан би могао да нестане за 100 година

Daily Mail
Научници: Јапан би могао да нестане за 100 година

Јапан би могао да буде збрисан са лица земље услијед масивне вулканске ерупције до које би могло да дође у наредих 100 година‚ преноси "Daily Mail".

Нова студија тврди да би ова масивна ерупција убила скоро свих 127 милиона житеља Јапана, а до овог суморног предвиђања истраживачи су дошли након анализе шема вулкана на острву. Они тврде да ово предвиђање није претеривање и да би природна несрећа могла да збрише ову земљу.

Истраживачи са Кобе универзитета посматрали су велики вулкански кратер на острву Кјуши, који је у посљедњих 120.000 година имао седам ерупција.

Они предвиђају да би још једна ерупција могла да 7 милиона становника остави испод токова лаве, док би западни вјетрови могли да велики облак пепела одувају и до других градова.

Токсични облак учинио би оближња острва опасним за живот, док би спасавање 120 милиона људи који живе у великим градовима било безнадежно.

Професори Јошијуки Татсуми и Кеико Сузуку израчунали су да шансе да у наредних 100 година дође до овако катастрофалне ерупције износи 1 одсто.

Међутим, они тврде да ову бројку не би требало игнорисати с обзиром да су шансе за велики земљотрес такође износиле 1 одсто, а свега дан након изношења овог предвиђања велики земљотрес уништио је јапански град Кобе 1995. године, а живот је изгубило 6.400 особа.

„Стога не би било превелико изненађење када би нас у наредних 100 година задесила велика вулканска ерупција", наводи се у студији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана