Научници изумили савитљиву батерију

Endgadget
Научници изумили савитљиву батерију

С обзиром да су се на тржишту појавили телефони са закривљеним екранима, само је питање времена када ћемо моћи да користимо и телефоне са савитљивим екранима, Међутим, да би ово постало ставрност, потребно је и да друге компоненте такође буду савитљиве - попут батерије.

Судећи по Њу Џерси Институту за технологију, корак смо ближе идеји о савитљивим телефонима захвајујући њиховој флексибилној батерији.

Њихова батерија користи наноцjевчице од угљеника, и не само да је потпуно флексибилна, већ је и промjењиве величине тако да се може користити и у великим али и у малим електронским уређајима.

Не само да ово значи да би ускоро могли да имамо батерије које се могу савијати, већ по научницима, оне могу бити направљене и код куће са правом „пастом" и машином за ламирање.

„Ова батерија може бити мала попут игле или велика попут тепиха у вашој дневној соби. Могућности њене примjене су практично безграничне. Можете да савијете батерију и ставите је у ваш електрични аутомобил како би га напајала", изјавио је професор хемије Соменат Митра чије истраживање је довело до стварања ове батерије.

Самсунг и LG већ су представили телефоне са закривљеним екраном али они су и даље далеко од уређаја који се произвољно могу савјати пошто је кућиште и даље чврсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана