Научници дошли до неочекиваног открића о обичној води

Агенције
Научници дошли до неочекиваног открића о обичној води

Вода се разликује од свих других течности, што је чини кључном за постојање живота на Земљи. Ново истраживање је открило још једно њено својство, за које се раније није знало: вода постоји у двије различите течне фазе.

"На ниским температурама, када је кристализација леда спора, вода може да постоји у двије различите течне фазе", каже Андерс Нилсон, професор физичке хемије на Универзитету у Стокхолму.


Истраживачи су користили моћни рендген како би снимали понашање воде на ниским температурама и открили двије различите молекулске структуре, од којих је свака представљала другачију течну фазу.

Већина леда у Сунчевом систему не постоји у чврстом, кристалном облику какав виђамо у замрзивачу. Лед је заправо аморфан и постоји у двије фазе - фази ниске и фази високе густине.

Посљедње истраживање објављено у часопису "ПНАС" указује да течна вода може да постоји у двије фазе, баш као и лед.

"То је остварење сна за научнике", каже Кетрин Аман Винкл, стручњак за физичку хемију, која већ неколико година проучава аморфни лед. "До детаља смо успјели да испратимо како се вода из стакластог стања трансформише у вискозну течност, која се готово одмах потом трансформише у другачију, чак вискознију течност много ниже густине", каже Винкл.

Ново откриће сугерише да је вода на собној температури заправо у стању "неодлучности", јер се наизменично пребацује између две потенцијално течне фазе.

"У суштини: вода није сложена течност, него два једноставна облика течности у компликованом односу", каже Ларс Г. М. Петерсон, професор хемијске физике који је учествовао у истраживању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана