Научници детектовали понављајући радио-сигнал с планете величине Земље

GS
Foto: DSC

Научници с Бакнел и Универзитета у Колораду детектовали су понављајући радио-сигнал који допире са планете из оближњег соларног система, удаљеног "само" 12 свјетлосних година, а ово откриће имплицира да ову егзопланета величине Земље можда окружује магнетно поље.

Баш као и на Земљи, присуство магнетног поља је од суштинског значаја за способност планете да подржава живот.

Унапређење истраживања

Потврђивање постојања магнетног поља око новооткривене планете могло би да унаприједи истраживање универзума у потрази за насељивим планетама и ванземаљским животом.

Нашу планету окружује магнетно поље које нас штити од штетног зрачења које долази са Сунца, што је веома важно јер помаже у одржавању атмосфере, односно ваздуха који удишемо. Научници вјерују да, ако постоје други облици живота, вјероватно ће им бити потребна и магнетна поља да би преживјели, а та поља би требало да буду довољно снажна, као што је и Земљино.

Магнетна интеракција

 Научници су проучавали велике планете, попут Јупитера, и како њихова магнетна поља интерагују са звијездама које око њих круже.

Овај процес се назива магнетна интеракција између планете и звијезде. Међутим, није лако детектовао магнетна поља мањих, стјеновитих планета, јер не одашиљу довољно снажне сигнале као гасовити џинови.

Након година потраге, Себастијан Пинеда и Жаклин Виладсен су представили нове доказе о понављајућим радио-сигналима, повезаних са YЗ Цети б, егзопланетом величине Земље, која је од нас удаљена 12 свјетлосних година.

Иако је YЗ Цети б преблизу своје звијезде да би подржавао живот, научници, у студији објављеној у Натуре Астрономи часопису, кажу да га његова орбита од само два дана чини одличним предметом за проучавање магнетних поља.

Додатно истраживање

Пинеда није крио одушевљење открићем.

- Било је веома узбудљиво видјети да скупови радио података показују овакву врсту отиска. Видјели смо почетну детекцију сигнала и одмах смо кренули с координацијом посматрања ради додатног праћења на основу периодичности планете, јер смо тражили нешто што се стално дешава у орбити планете – рекао је Пинеда.

Научници вјерују да се на егзопланети одвија исти феномен као на Земљи – ауроре, али кажу да је потребно додатно истраживање како би се то потврдило, преноси Аваз

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана