Научници ближе ријешењу мистерије камена са Марса

Telegraph
Научници ближе ријешењу мистерије камена са Марса

Чудна стијена која подсјећа на крофну која се ниоткуда појавила на Марсу потпуно је збунила научнике, међутим, чини се да су Насини стучњаци близу објашњења за ову необичну појаву, пише британски лист Телеграф.

Мали округли камен ниоткуда се појавио на фотографијама које је у размаку од 12 дана начинио ровер Опортјунити.

Стијена није била на фотографијама начињењим 26. децембра 2013. године али на онима из 8. јануара јесте. Међутим, шта је у питању?

„Изгледа као крофна, бијела по ивицама а црвена у средини. Посматрали смо објекат под микроскопом и дефинитивно је у питању камен", изјавио је Стив Скајрес, задужен за Насине истраживачке ровере на Марсу.

Међутим, у питању је стијена какву ниједан земљанин није видио.

Скајрес је изјавио да научници вјерују да је стијена, названа „Шиљасто острво", доспијела на фотографију када је ровер начинио окрет на прашњавом тлу Марса и тако оборио дио околне стене који се скотрљао наизбрдо.

„Мислим да је током његовог окретања ровер оборио камен и некако га догурао до садашње позиције", изјавио је Скајрес.

Ипак, научници још нису пронашли мјесто са ког је тај камен могао да стигне, али вјерују да је био скривен на негдје на роверу.

Анализа Опортјунитијевих инструмената такође је показала да стијена има чудан састав који се разликује од свега што су раније видјели.

Стијена садржи пуно сумпора заједно са великом концентрацијом магнезијума.

„И даље покушавамо да у потпуности разријешимо ову мистерију. Тренутно испитујемо камен. У питању је прича о открићу која се и даље развија", изјавили су научници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана