Научници анализирали лавље срце Ричарда Првог

Танјуг
Научници анализирали лавље срце Ричарда Првог

Група форензичара анализирала је мумифицирано срце енглеског краља Ричарда Првог, познатијег као Ричард Лавље Срце, како би сазнала да ли је заиста убијен отровном стријелом.

Када је 1199. чувени енглески монарх умро, његово срце је балзамовано и сахрањено одвојено од остатка тијела.

Стање мумифицираног срца није дозволило научницима да открију узрок Ричардове смрти, али су њихови налази, објављени у часопису "Scientific Reports", оповргли теорију по којој је средњовjековни краљ, чувен по својој неустрашивости на бојном пољу, умро од убода отровне стријеле.

Ричард Први је, заједно са француским краљем Филипом Другим Августом и њемачким царем Фридрихом Барбаросом повео Трећи крсташки рат против муслиманског вође Саладина.

Иако је владао Енглеском, већи дио живота провео је у Француској, гдје је убијен током опсаде једног дворца.

Након смрти, Ричардово тијело је распарчано - што је био уобичајени поступак за припаднике аристократије у средњем вијеку.

Његова утроба покопана је у Шалију, близу Лиможа, у централној Француској, остатак тијела у манастиру Фонтевро који се налази нешто сјеверније у Анжуу, а његово срце је балзамовано и сахрањено у катедрали у Руану.

Остаци срца - данас мале гомиле сиво-смеђег праха, чувани су у оловној кутији која је откривена током ископина у 19. вијеку.

Др Филип Шарлије, форензичар при француској Универзитетској болници Рејмон Поенкаре, изјавио је за BBC да је тим поступио на истовjетан начин као и при обдукцији ексхумираног тијела.

"Обавили смо микроскопско посматрање, токсиколошку као и поленску анализу", казао је др Шарлије.

Срце је било у превише лошем стању да би стручњаци могли да утврде тачан узрок смрти краља за ког већина историчара вјерује да је умро од гангрене или септикемије као посљедице рањавања.

Према другој теорији, Ричард Први је умро од убода стријеле која је претходно била натопљена отровом.

Др Шарлије је навео да резултати тестова оповргавају ову теорију.

"Наше токсиколошке анализе нису показале присуство арсеника или неког другог метала. Нисмо нашли ниједан доказ да је Ричард Лавље срце био отрован", објаснио је он.

Захваљујући овим анализама, форензичари су сазнали пуно о средњовјековним техникама балзамовања. "Биљке и зачини који су коришћени у процесу балзамовања су готово идентични онима који су употребљени за балзамовање Исусовог тијела", казао је Шарлије.

Стручњаци су током анализа користили врло мали дио Ричардовог срца, око 2 грама.

"Жељели смо да га сачувамо за будуће генерације", објаснио је др Шарлије, додајући да овдје није ријеч само о узорцима, већ и о људским остацима који заслужују да се с њима поступа с поштовањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана