Насљедници европских вукова из каменог доба!

Aгенције
Насљедници европских вукова из каменог доба!

Пекинг,Вашингтон, Москва - Данашњи пси, који важе за најбоље пријатеље људи, воде поријекло од европских вукова из каменог доба - твде научници. Екипа научника из Русије, САД и низа европских земаља анализирала је ДНК данашњих паса и закључила да су они живјели на простору данашње Европе прије најмање 18.000 година.

У истраживању, чије резултате објављује часопис "Сајенс", кориштени су узорци ДНК десет праисторијских вукова, међу којима и најстаријих са простора Сибира, као и осам паса које је припитомио прачовјек.

Генетски материјал био је стар од 1.000 до 32.000 година. Добијени подаци су упоређени са ДНК 77 савремених паса, 49 вукова, као и четири којота.

Према добијеним резултатима, најближи данашњим псима су – европски вукови из каменог доба.

Екипа научника понудила је и могући сценарио припитомљавања вукова, који је водио ка еволуцији.

Вукови, примамљени мирисом припремања хране или отпадима, често су били у близини мјеста на којима су живјели људи.

Јединке, које су буле најбистрије и најпријатељскије имали су контакт са људима, прилагођавали су се њиховим гестовима и понашању.

Како сматра научна група, поједини вукови, који су испољавале најмање агресије, могли су да прате ловце из палеолита као своје вође. Односно, вуци су се полако придруживали људском "чопору".

Тако је ишло припитомљавање вукова и такав је био почетак њиховог пријатељства са човјеком.

Недавно су истраживачи из Кине, Русије, САД и Шведске доказали да неке врсте азијских паса луталица могу бити "еволутивни мост" између вукова и паса.

Сада двије екипе научника паралелно раде на хипотези миграције животиња, која је утицала на њихову еволуцију - наводи Глас Русије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана