Насина летелица Касини пронашла мистериозно небеско тело?

Агенције
Насина летелица Касини пронашла мистериозно небеско тело?

У јануару ове године истраживачки тим из САД предвидио је постојање девете планете у Сунчевом систему. Захваљујући новом научном открићу, мистериозно небеско тијело могло би да буде откривено до краја године.

Научници сматрају да је непознати свијет, назван ‘Планета 9,’око 10 пута масивнији од Земље и да представља најудаљенију планету од Сунца, али његова локација научницима још није позната.

Астрономи од јануара покушавају да је лоцирају различитим инструментима, а стручњаци сматрају да би могли да је пронађу до краја 2016. године, пише "Дејли мејл".

Потрагу је знатно олакшао пројекат "Dark Energy Survey", намијењем истраживању тамне материје односно убрзања ширења универзума, који је покренут 2013. године.

Иако није покренут ради потраге за деветом планетом, према подацима које је прикупила Насина летјелица Касини, ДЕС је највјероватније усмјерио научнике ка правој локацији планете.

Научница Ањес Фиенга из опсерваторије на Азурној обали у Француској и њене колеге одлучили су да истраже да ли је девета планета узрок незнатног помјерања Касинијеве орбите, с обризом на то да би њена гравитација утицала на сва тијела у Сунчевом систему, па и Насину летјелицу.

Непознато небеско тијело удаљено је 600 астрономских јединица од Земље (око 90 милијарди километара) у правцу према сазвијежђу Кита. Његово постојање представљало би одличан одговор на питање зашто је дошло до измјена у орбити летјелице Касини.

Жак Ласкар, један од истраживача, наводи, да би поље истраживања могло бити још више сужено уколико се рок завршетка мисије Касини, који је планиран за наредну годину, продужи до 2020 године.

Научни тим је додао да би, уколико се Планета 9 заиста налази тамо гдје научници претпостављају, други инструменти такође могли да допринесу њеном скором проналаску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана