Насин ровер и даље проналази чудне ствари на Марсу

Mashable
Насин ровер и даље проналази чудне ствари на Марсу

Насин ровер Опортјунити је можда слетио на Марс прије 10 година, али он и даље шаље драгоцjене податке научницима на Земљи. Најновије откриће ровера показује да је вода некада помјерала стијене на ивици кратера названог Ендевор и да је тај простор био погодан за развој живота.

Највећи дио доказа у вези са постојањем воде на Марсу указује на то да је она била прекисела и самим тим није представљала најбоље мјесто за развој и одржавање чак и најиздрживијих микроорганизама. Међутим, ова изузетно кисела и слана вода заправо представља одлику новијег Марса.

Најновији узорци које је Опортјунити узео из дијела Марса старијег од 3.7 милијарди година, када је планета била потпуно другачије мјесто, указују на то да су услови на Марсу у прошлости били знатно блажи и самим тим погоднији за развој живота.

„Резултати до којих је Опортјунити дошао другачији су од оних који су до сада стизали зато што нам приказују потпуно другачије мјесто на Марсу из потпуно различитог временског периода", изјавио је научник задужен за ову мисију Џон Гроцингер.

Научници полако уочавају тренд који показује да је Марс у прошлости био знатно погоднији за развој живота него што је то сада случај и у одређеном временском периоду могао је да буде дом животу који је могао да траје стотинама милиона година.

Опортјунитијеви резултати слични су онима до којих је дошао ровер Кјуриосити. Он је открио древни поток гдје је некада текла вода, а анализом узорака стијена Кјуриосити је такође потврдио да је планета некада била погодна за развој живота.

Мисија ровера Опортјунити је требало да траје 90 дана, али он је и даље потпуно оперативан и десет година касније и даље спроводи научне експерименте на Марсу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана