NASA: Залетjели смо се, са Марса ништа ново

Aгенције
NASA: Залетjели смо се, са Марса ништа ново

Тим научника објавио је да су у узорцима које је ровер Кјуриосити пронашао на Марсу пронашли доказе постојања органских једињења али да и даље није сигурно да ли су они дошли са Марса или су резултат контаминације.

Џон Гроцингер, један од научника који су укључени у овај пројекат, грешком је подигао очекивање јавности када је за National Public Radio прије пар недеља изјавио да ће ускоро саопштити вијест „која ће ући у историју".

Међутим, Гроцингер је изјавио да је мислио на квалитет и састав података који стижу од софистицираних мјерних инструмената Кјуриоситија а не на неко невјероватно откриће.

Гроцингер, и остали научници, изјавили су да анализа тла није успјела да пружи довољно доказа за постојање супстанци кључних за стварање живота на Марсу, како су неки спекулисали.

„Оно што сам у посљедњих пар недјеља научио јесте то да морате да будете јако пажљиви у вези са стварима о којима причате, и морате да будете јако пажљиви како ћете то рећи. Бавимо се науком брзином науке а живимо у свијету који се креће брзином Инстраграма", изјавио је Гроцингер.

По самој грађи, анализирани узорак био је потпуно неинтересантан, али је у том тренутку он био изузетно важан како би се тестирала опрема ровера а не добила невјероватна открића.

Кен Еџет, један од научника одговорних за камеру која прави детаљне слике, описао је узорке површине Марса као фини пјесак.

„Узорак је изузетно сува материја, баш онаква какву смо очекивали – финија од шећера али мало грубља од текстуре брашна", изјавио је Еџет.

Минеролошки састав сличан је оном пронађеном на роверима Спирит и Опортјунити током њихових мисија на Марсу, тако да је могуће закључити да је већина планете покривена сличном материјом.

Научници су анализом установили да су у узорку од гасова присутни водена пара и угљен диоксид.

Инструменти су такође регистровали и хлорисане метане – ситна, проста једињења које спадају у категорију органских и који представљају базу за стварање живота. Међутим, научници сматрају да је још рано за доношење закључка да површина на Марсу садржи органске материје.

Угљеник би могао да буде само траг нечега што је свемирски брод донио на Марс са Земље, а органска једињења можда су генерисана хемијским реакцијама током загријавања узорка у лабораторији.

„С обзиром на комплексност саме анализе, највјероватније неће постојати један тренутак у ком ћемо на основу само једног резултата сви викнути Алелуја!", изјавио је Гроцингер.

Научници су до сада успјешно тестирали скоро све инструменте на роверу и простаје још само провјеравање рада бушилице.

„Почетком слиједеће године ровер ће се упутити ка планини Шарп, која је разлог за одабир тренутне локације Кјуриоситија. У подножју планине налазе се слојеви седиментних стијена, укључујући ту и глину која би могла да садржи органске материје. Спремни смо за тај пут и тада ће заправо наша истраживачка мисија добити полет", закључио је Гроцингер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана