НАСА успјешно обавила кључни тест с горивом, лансирање ракете SLS се очекује наредне седмице

ГС
Foto: НАСА

Америчка свемирска агенција је испунила све задатке потребне за лансирање ракете SLS, односно за мисију Артемис 1, након што је успјешно обавила кључни тест с годивом.

НАСА је морала тестирати додавање суперохлађеног горива у резервоаре ракете SLS како би потврдила да су поправке ријешиле прблем због којег се одустало од другог покушаја лансирања крајем аугуста. Контрола мисије у Свемирском центру Кенеди је уочила константно цурење водоника из једног од довода горива на ракети SLS те је покушала ријешити проблем три пута, али тим на крају није успио па је лансирање одгођено.

Неколико дана касније је установљено да је до цурења дошло када је резервоар главног бустера прошао кроз кратак период превисоког притиска. Како би се спријечило понављање инцидента, тим је прилагодио процедуре пуњења резервоара погонским горивом, а оне укључују спорије транзиције температуре и притиска како не би било брзих промјена које узрокују цурење.

Иако је током посљедњег теста поново било цурења водоника, овог пута је тим успио ријешити проблем и провести тест којим је притисак резервоара течног водоника доведен на ниво којем ће бити изложен прије самог лансирања.

Директор лансирања мисије Артемис 1, Чарли Блеквел-Томпсон, рекао је да је тест прошао "заиста добро" те да је тим успио испунити све циљеве. НАСА ће сада анализирати податке прије него донесе одлуку о лансирању ракете 27. септембра, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана