NASA „ухватила комету вијека

Huffington Post
NASA „ухватила комету вијека

NASA Swift сателит који опажа најмоћније експлозије у свемиру, забиљежио је фотографију комете ISON, ледене луталице која ће крајем године бити ближе Сунцу.

Swift, који обично прати интензивно гама зрачење потекло од удаљених звијезда, забиљежило је комету ISON 30. јануара, али је NASA открила фотографију тек 29. марта.

Праћењем комете током посљедња два мјесеца, Swift је омогућио астрономима да спознају нове детаље о величини и брзини те комете.

„ISON ће можда бити међу најсвјетлијим кометама у посљедњих 50 година, што ће нам дати могућност да посматрамо њене промјене током дугог периода", каже главни истраживач Денис Бодвитс, астроном Универзитета у Мериленду који је помагао у анализи нове фотографије.

Неки астрономи предвиђају да би ISON могао да буде „комета вијека" када буде најближе Сунцу, односно крајем новембра.

Ипак, посљедње анализе показале су да та комета није свјетла како су очекивали.

Комета ISON први пут је откривена у септембру 2012. а опазили су је руски астрономи Виталиј Невски и Артиом Новичонок уз помоћ Међународне научне оптичке мреже (ISON).

У вријеме кад је фотографија комете направљена, она је била 670 милиона километара од Земље и 740 милиона километара од Сунца.

Анализе су показале да је ISON тренутно отпушта око 51.000 кг прашине и око 60 кг воде у минути.

NASA ће интензивно пратити њено кретање у оквиру кампање CIOC како би о њој прикупила што више података.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана