NASA: Топљење леда на Антарктику незаустављиво

Агенције
NASA: Топљење леда на Антарктику незаустављиво

На jучерашњој конференцији за новинаре NASA је објавила потврду онога чега се сви плаше.

Према резултатима два нова истраживања, топљење леденог покривача на западном Антарктику је незаустављиво.

Истраживања су узела у обзир 40 година проучавања глечера на западном Антарктику. Истраживачи су дошли до закључка како су ти глечери дошли до тачке са које нема повратка, пише Business Insider.

Топљење ледених покривача је незаустављиво, њихов колапс неизбjежан, а због тога ће се ниво мора мора подићи за више од једног метра.

Већина научника није очекивала да ће се тај ледени покривач топити овом брзином. Због тога је потребно хитно ревидирати сва предвиђања о дизању нивоа мора која су до сада направљена.

Западни и источни ледени покривач на Антарктику раздвајају Трансантарктичке планине. Иако је западни покривач мањи, много је рањивији од источног јер "сjеди" на врху стjеновитог темеља испод нивоа мора и тако је на удару топлих вода које долазе из океана.

Анализирало се кретање глечерских "линија уземљења", критичну границу између "уземљеног" леда и океана која оцртава гдjе се лед одваја од базе и почиње да плута. Лед изнад линије уземљења спремнији је за одвајање од главног глечера. Помjерање те линије значи да потенцијално више леда може да се одвоји и уђе у океан па тако и подигне ниво мора.

Потпуни колапс леденог покривача очекује се за 200 година. Ивица леда повлачиће се у дубље дjелове залива због чега ће глечери постати стрмији, нестабилни и срушиће се у воду.

Истраживачи на крају закључују како ледени покривач западног Антарктика пролази кроз нестабилности које ће неизбjежно и значајно допринијети дизању рнивоа мора у сљедећих неколико деценија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана