NASA: Тајна коју вам (не) смијемо рећи

Агенције
NASA: Тајна коју вам (не) смијемо рећи

Научници у NASA-и ових дана налазе се на великим мукама - на прагу су важног открића о којем још увијек не могу да обавјесте јавност.

Да ли сте чули за минијатурну хемијску лабораторију по имену SAM? Ријеч је лабораторији која уз NASA-ин ровер “Кјуриосити” крстари Марсом.

Узмите комад земље са Марса и SAM ће до детаља да објасни о каквом је тлу ријеч. Ових дана SAM у NASA-у шаље невјероватне податке, тврде амерички истраживачи, па би требало да запамтите име ове мини лабораторије јер ће кроз неколико дана она ући у историју.

“Ово је податак који ће се наћи у историјским књигама”, тврди Џон Гроцингер, главни NASA-ин истраживач у мисији испитивања Марса уз помоћ ровера “Кјуриости”. У разговору за “National Public Radio” Гроцингер објашњава да су на прагу епохалног открића, али због предострожности још не желе да објаве о чему је ријеч.

“SAM нам шаље податке док сада сједимо овде и разговарамо, и они су све интересантнији”, било је све што је открио Гроцингер.

Према његовим ријечима, главни разлог је сигурност, јер су се начници у овој мисији већ неколико пута опекли желећи први да објаве нове информације са црвене планете. Један од тих случајева био је испитивање узорка метана на Марсу, на који је SAM наишао, а који би указао на присуство нама сличних живих организама.

“Знали смо од почетка да је могуће да је летјелица малу количину метана донијела са Флориде. Зато смо жељеи да поновимо истраживање са другим узроком”, казао је Гроцингер. Међутим, слиједеће испитивање показало је да од метана ипак нема ни трага.

Слиједећих неколико седмица одиграће кључну улогу јер се у NASA-и врше свакодневна истраживања која би потврдила оно што научници једва чекају да нам саопште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана