NASA: Спремање Мејвена за пут до Марса

Aгенције
NASA: Спремање Мејвена за пут до Марса

Роботска истраживачка сонда звана Мејвен - Познавалац, полетиће у понедјељак са Кејп Канаверала у Флориди пут Марса, а Наса се нада да ће она, проучавајући атмосферу Црвене планете, оправдати своје поносно експертско име и управо из тог разлога је објавила видео који приказује цјелокупан процес њеног спремања за овај важан пут.

Мејвен ће до Марса путовати 10 мјесеци и тамо ће остати у орбити покушавајући да докучи како се тамошња атмосфера из топле и влажне претворила у хладну и суву.

"Мејвен је експерт којем се вјерује", рекао је Џон Грансфелд, шеф свемирског научног одјељења при Наси. Према његовим ријечима, Мејвен ће помоћи научницима да "спознају причу о Марсовој атмосфери и помоћи будућим људским истраживачима који буду ишли на Марс".

Најновија, 21. Насина мисија на Марс кошта 671 милион долара. Претходна мисија још траје, у виду ровера Кјуриосити који редовно шаље извјештаје са површине Црвене планете, годину дана пошто је тамо слетио у великом стилу.

Када Мејвен слиједећег септембра буде стигао у орбиту Марса, тамо ће бити у "друштву" још три летјелице, двије америчке и три европске.

Негдје у исто вријеме, до Марса би требало да стигне и четврта летјелица, индијске производње.

Мејвен ће бити укупно десета орбитална летјелица коју је NASA послала пут Марса, при чему су три отказале, што свједочи о сложености овог задатка.

Најновија летјелица ће бити прва која ће се искључиво бавити горњом Марсовом атмосфером. Индијска сонда ће такође проучавати атмосферу, али ће отићи корак даље, трагајући за метаном - могућим сигналом постојања живота.

Мејвен посједује осам научних инструмената за проучавање горње атмосфере који ће се тиме бавити једну земаљску, односно пола марсовске године.

Он има соларна крила, велика као школски аутобус, а тежак је 2.450 килограма и зарониће у атмосферу Марса до висине од 125 километара изнад тла. Његова путања у орбити ће у максималној дужини износити 6.218 километара.

Познавање састава и динамике тренутне Марсове атмосфере помоћи ће да се људи безбједније доведу на површину планете, нарочито ако њихови бродови буду користили атмосферу за кочење, кажу стручњаци Насе.

Ова америчка свемирска агенција планира прву летјелицу са људском посадом за 2030. годину.

Мејвен такође има антену која ће служити Наси као комуникациони релеј са два активна ровера на Марсовој површини, а то су Кјуриосити и Опортјунити. Њима ће се између 2016. и 2020. године придружити још два ровера.

А најновији видео који је NASA објавила приказује вишенедељно спремање Мејвена за ову мисију компресовано у свега неколико минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана