НАСА снимила звијезду како нестаје у црној рупи VIDEO

Г.С.
НАСА снимила звијезду како нестаје у црној рупи VIDEO

Црне рупе су сакупљачи, а не ловци. Наиме, оне чекају док несрећна звијезда не пролута. Када се звијезда довољно приближи, гравитацијски захват црне рупе насилно је раскида и траљаво прождире њене гасове док избацује интензивно зрачење.

Астронаути који користе НАСА-ин свемирски телескоп “Хабл” детаљно су снимили посљедње тренутке звијезде док је прождире црна рупа.

Они се називају “догађаји плиме и осеке”, али у суштини то је сирово насиље сусрета с црном рупом. Постоји равнотежа између гравитације црне рупе која увлачи звјездане твари и радијације која избацује материјал.

Другим ријечима, црне рупе су неуредни једачи, а астронаути користе Хабл како би сазнали детаље о томе што се догађа када својеглава звијезда урони у гравитацијски понор.

Хабл не може изблиза снимити хаос плиме и осеке АТ2022дсб, будући да је угризена звијезда удаљена скоро 300 милиона свјетлосних година у језгру галаксије ЕСО 583-Г004. 

Али астронаути су користили Хаблову моћну ултраљубичасту осјетљивост за проучавање свјетлости исјецкане звијезде, која укључује водоник, угљик и још много тога. Спектроскопија даје форензичке трагове за убиство црне рупе.

Астрономи су помоћу различитих телескопа открили око 100 плиме и осеке око црних рупа. 

НАСА је недавно извијестила да је неколико њених високоенергетских свемирских опсерваторија уочило још један догађај плиме и осеке црне рупе 1. марта 2021., а то се догодило у другој галаксији. 

За разлику од Хаблових запажања, подаци су прикупљени у рендгенском свјетлу од изузетно вруће короне око црне рупе која је настала након што је звијезда већ била разбијена.

- Међутим, још увијек постоји врло мало догађаја плиме и осеке који се проматрају у ултраљубичастом свјетлу с обзиром на вријеме посматрања. 

Ово је заиста жалосно јер постоји много информација које можете добити из ултраљубичастих спектра - рекла је Емили Енгелтар из Центра за астрофизику Harvard & Smithsonian (CfA) у Кембриџу.

Додала је и то да су сви узбуђени јер могу добити детаље о томе шта се дешава са крхотинама.

- Плима нам може рећи много о црној рупи. Промјене у стању осуђене звијезде дешавају се неколико дана или мјесеци - навела је Енгелтар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана