​НАСА снимила опасну пукотину на једном од највећих глечера свијета

Агенције
​НАСА снимила опасну пукотину на једном од највећих глечера свијета

Мистериозна пукотина протеже се преко једног од глечера на Гренланду. Постоји основан страх да би њено ширење могло да проузрокује настанак огромне санте леда која ће лутати океаном.

Научници НАСА који раде на пројекту "Оперерејшен Ајс бриџ" недавно су први пут фотографисали растућу пукотину у глечеру Питерман који спаја гренландску ледену плочу с морем.


Пукотина се појавила на средини глечера, у предјелу ‘језика’ који се улива у океан.

Оно што представља још већи проблем јесте да се у близини нове пукотине налази одраније познати "ом" који се простире ка центру тока глечера.

Уколико се двије пукотине споје, велики комад ледене плоче на сјеверноисточном Гренланду могао би да се одломи и отплута у океан.

Научници се надају да ће глечер сопственом снагом тока спречити спајање двије пукотине, али то је тешко предвидјети.

Стеф Лермит, професор на холандском Универзитету Делфт, први је упозорио НАСА и показао им координате пукотине након што ју је примјетио на сателитској фотографији.

Ова пукотина је примјећена први пут у јулу 2016. године захваљујући сателитима који круже око Земљиних полова и од тада непрестано расте.

Иако није познато шта је проузроковало настанак пукотине, Лермит сматра да би одговор могао да се налази у "судару" топле воде океана и подножја леда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана