NASA се припрема за Армагедон: У свемир шаљу нуклеарне ракете

Агенције
NASA се припрема за Армагедон: У свемир шаљу нуклеарне ракете

Како би спречили експлозије непознатих објеката, стручњаци напомињу да би уништавање астероида нуклеарним ракетама могао бити добар потез нарочито ако су усмjерене на средње и мале астероиде и комете.

NASA и америчка Национална управа за нуклеарну сигурност објавиле су како од сада заједно раде на одржавању сигурности и проналаску рjешења за могуће опасне астероиде који се приближавају Земљи које би могло укључивати и употребу нуклеарног оружја.

Баш као у филму "Армагедон" у ком мужевни Брус Вилис одлази у свемир не би ли уништио астероид, према плановима NASA, нуклеарна би бомба могла бити послата у свемир уз помоћ ракета.

"Те двије агенције раде засебно, али понекад им се планови знају поклопити. До ког год заједничког рјешења дођу, то ће бити добра ствар", рекао је Брус Бетс, директор науке и технологије Планетарног друштва.

Научници тврде како у Земљиној близини кружи око милион астероида, а сваки од њих представља претњу. Застрашујући доказ о томе колико су опасни и како сваки од њих може погодити Земљу појавио се у фебруару прошле године када је непознати објекат експлодирао изнад руског Чељабинска, снагом 20 до 30 пута већом од експлозије у Хирошими.

Како би спречили експлозије непознатих објеката, стручњаци напомињу да би уништавање астероида нуклеарним ракетама могао бити добар потез, нарочито ако су усмјерени на средње и мале астероиде и комете.

С друге стране, нуклеарне експлозије у свемиру могле би проузроковати више штете него користи, сматрају неки стручњаци. Они предлажу скретање астероида с њихове путање. Такав план представљен је на Насиној конференцији одржаној прошле године.

Тим стручњака из Ајове предложио је разарање астероида тако што би се до њих дошло у дубоком свемиру, а потом би права летјелица у којој би био пилот направила експлозивни кратер у комети, а око милисекунде након настанка кратера, у њега би био положен нуклеарни експлозив.

Посљедњих двадесет година Насини научници откривају астероиде веће од једног километра који би могли наштетити Земљи, а према извјештајима, таквих је 98 одсто.

"Вјероватност да нас нешто погоди у будућности је поприлично велика, иако нисмо у паници, претња увијек постоји", рекао је Насин стручњак Џејсон Кеслер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана