НАСА шаље авионе у сњежне олује како би их проучавала

кликс.ба
Foto: pixabay

Ради се о авионима које НАСА користи за прикупљање података о временским приликама, а тај посао обавља у оквиру мисије ИМПАЦТС у свом свермиском центру Годарт у Марyланду.

Неки ће се вјероватно питати зашто НАСА не користи сателите умјесто авиона те тако елиминише ризик по пилоте, али одговор је јастан. Сателити за праћење временских прилика већ постоје у орбити, али они не могу прикупити податке о честицама, односно пахуљама, као и информације о томе гдје се формирају у облацима.

Стога мисија ИМПАЦТ користи два авиона опремљена научним инсрументима, а први је ЕР-2 који садржи инструменте сличне онима који су дио сателита, али с већом просторном резолуцијом, додатним могућностима мјерења, чешћим узорковањем. Овај авион је намијењан да омогући "поглед одозго" на олује, односно изнад облака.

Други авион је П-3 орион са сондама које висе с његових крила. Ове сонде мјере величину, облик и дистрибуцију честица падавина те омогућавају научницима да процијене величину и облик честица снијега у облацима, као и температуру, водену пару и друге увјете у којима се формирају.

НАСА много улаже у сличне авионе, али те инвестиције дају резултате. Сњежне олује представљају компликован временски феномен те је потребно дубље истраживање и многи научни алати како би се те олује заиста разумјеле и како би се могао боље предвидјети њихов долазак, али и процијенити штета коју често изазивају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана