NASA ријешила мистерију збуњујућег камена на Марсу

Huffington post
NASA ријешила мистерију збуњујућег камена на Марсу

Мистериозна стијена у облику крофне која се мистериозно појавила испред Насиног ровера Кјуриосити на Марсу захваљујући научницима више није мистерија.

Истраживачи одговорни за управљање ровером закључили су да је стијену испред камере помјерио сам ровер.

У изјави коју је објавио Институт за планетарну науку, тим је објаснио да су потврдили узрок мистериозног појављивања стијене на фотографијама које је начинио ровер на Марсу.

Умјесто разлике од 12 дана када је ровер начинио прву фотографију и фотографије са истог мјеста са мистериозним каменом, истраживачи су закључили да је прошло свега 4 дана.

Од тог тренутка су били у стању да повежу раније кретање ровера и поријекло камена захваљујући панорамским фотографијама.

„Када смо помјерали ровера могли смо да директно видимо окренуту стијену која је имала исти, необичан изглед. Прешли смо преко ње. Можемо да видимо трагове ровера. То је тренутак када се на фотографији појавио управо тај камен", изјавио је Реј Арвидсон са Универзитета Вашингтон.

Насин главни истраживач задужен за роверу мисију, Стив Скајрес, био је прва особа која је објавила откриће мистериозне стијене средином јануара.

„У питању је било тотално изненађење. У једном тренутку није било ничега а онда се одједанпут појавила ти мистериозна стијена. Били смо потпуно затечени", изјавио је тада Кајрес.

Док су Насини истраживачи покушавали да ријеше поријекло мистериозног камена на Марсу, поједине особе сумњале су у Насину отвореност али су је и оптуживале да намјерно одбија да истражи могућност постојања ванземаљског живота на тој планети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана