NASA ради на уређајима за лијечење из Звјезданих стаза

Gizmodo
NASA ради на уређајима за лијечење из Звјезданих стаза

NASA и компанија из Хјустона под именом GRoK Technologies започели су рад на развоју „револуционарних производа", медицинским технологијама дизајнираним да „регенеришу кости и ткиво мишића" без директног контакта са пацијентом. У питању је технологија која као да је дошла директно из научно-фантастичне серије „Звjездане стазе".

„У питању више није научна-фантастика. Све указује на то да ће се животна наука у 21. веку драстично променити и то у наредних неколико деценија а GRoK жели да се нађе на челу новог научног таласа", изјавио је оснивач ове компаније и извршни директор Моше Кушман.

NASA је „заинтересована за могући потенцијал ових технологија када је обнављање костију и ткива у питању. Свемирска агенција жели да ова технологија обнављања ткива помогне астронаутима током дугих међупланетарних путовања када постоји ризик од губитка густине костију и мишићне масе.

Са друге стране, производи које GRoK жели да прави звуче као да нису са ове планете. Први је назван Bio Replicates – у питању је технологија која ће стварати 3D моделе људског ткива које може бити коришћено како би се на њему тестирала козметика, лијекови и други производи за безбједност, ефикасност и токсичност.

Ово не само да ће спасити животе животиња на којима се тренутно тестирају такви производи, тврде у Наси, већ ће служити и за тестирање супстанци на људској кожи са „знатно већом прецизношћу, поузданошћу и по нижој цијени".

Друга технологија названа је Scionic и њеним даљим развијањем научници би могли да дођу до „медицинских уређаја који су дизајнирани да ублаже бол и упале код људи и животиња без директног контакта и без коришћења додатних лијекова".

Иако у питању нису постојећи уређаји, ове нове технологије биће базиране на четири патента која су ове двије организације до сада измислиле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана