НАСА: "Пролијећемо"; Има ли живота тамо?

B92
Foto: Profimedia

Насина свемирска летјелица Јуно требало би данас да пролети поред природног сателита планете Јупитер који на себи има највише вулкана у нашем соларном систему.

То је први од девет прелета Јупитеровог мјесеца Ије, а остали ће се одвити у наредних годину и по дана. Два од тих блиских сусрета догодиц́е се на удаљености од само 1.500 километара.

Јуно је 5. јула снимила невјероватан инфрацрвени поглед на Ију са удаљености од 80.000 километара. Најсјајније тачке на снимку показују највише температуре на Јупетеровом мјесецу, на коме се простиру стотине вулкана, од којих неки могу да избаце лаву и од десет километара у вис, пише ЦНН.

Да ли на Ији има живота?

Овом приликом научници ц́е покушати да сазнају што више о мрежи вулкана на овом активном тијелу и о томе како Јупитер делује на њих. Јупитеров мјесец је само мало вец́и од нашег Мјесеца и износи око четвртину пречника Земље и увијек је окренут према Јупитеру са исте стране.

Има веома танку атмосферу која се првенствено састоји од сумпор-диоксида, који се понекад користи на Земљи за очување сушене хране. Готово сигурно не може да подржи живот какав познајемо, али то не значи да не може да садржи неки облик живота који ми досада нисмо упознали.

Летелица Јуно кружи око Јупитера од 2016. године, а током продужетка мисије, која би требало да траје до краја 2025. године, истражује његове фасцинантне мјесеце. Тако је 2021. пролетела поред Ганимеда, а раније ове године близу Европе.

Својим инструментима је успјела да завири испод ледене коре оба мјесеца и прикупи информације о унутрашњости Европе, гдjе се врло вjероватно крије слани океан. Мјесец Европа прекривен је леденом кором дебљине између 16 и 24 километра, а научници вјерују да се испод њега налази океан дубок од 64 до 161 километар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана