NASA прави град изнад Венере

Приредио: Борис Ђурић
NASA прави град изнад Венере

Вашингтон - Америчка свемирска администрација NASA планира да изнад планете Венере постави својеврстан плутајући град у којем би у почетку живјели астронаути.

Током мисије у трајању од 30 дана NASA би требало да пребаци тим људи који би у атмосфери Венере поставио велике балоне сличне дирижаблу у склопу којих би се налазиле просторије за живот.

Једина мана је што ће требати чак неколико деценија прије него што људи заиста почну живјети изнад ове планете. Позната као јутарња звијезда, Венера је врело мјесто пуно сумпора, гдје температура достиже вриједност од 500 степени Целзијуса и гдје је притисак 90 пута већи него на Земљи. Површина Венере је толико врела да се на њој могу топити метали.

Међутим, изнад тог "ђаволског" мјеста, на око 50 километара висине, владају услови слични онима на Земљи. Ту је атмосферски притисак као на Земљи, док сам аеропростор нуди довољно заштите од соларне радијације.

То је разлог што америчка NASA сада планира да у тај простор смјести својеврстан плутајући град. Пројекат познат као Хавок налази се тренутно у фази студије изводљивости, што улива наду да би се мисија на ову планету најближој Земљи могла и реално остварити.

- Атмосферски појас Венере представља узбудљиво одредиште, како за научно испитивање, тако и за одлазак људи - каже инжињер Кристофер Џоунс, који је укључен у овај пројекат.

Он је додао да би мисија на Венеру захтијевала мање времена него мисије на остале планете и чак би се могла третирати као тренинг мисија за Марс. Предност Венере је што се она налази много ближе Земљи него Марс.

Најтежи задатак биће слање летјелице која ће ући у атмосферу Венере без слијетања на њој. Наиме ова летјелица, која ће превозити посаду и ваздушне бродове, ушла би у њену атмосферу брзином од 7.000 километара на час и морала би да успори на брзину од само 450 метара у секунди. Након тога требало би се да активира падобран и послије отпадања заштитне оплате приказао би се преклопљени ваздушни брод. На крају би се уз помоћ роботске руке расклопиви брод надувао хелијумом да би могао плутати на висини од неких 45 километара изнад површине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана