NASA послала “Мона Лизу” на Мјесец

Aгенције
NASA послала “Мона Лизу” на Мјесец

„Мона Лиза” је отишла до Мјесеца и назад - барем њена дигитална представа.

Чувени Да Винчијев лик искоришћен је у Насином експерименту и пренијет ласерским зраком до вјештачког сателита који кружи око Мјесеца.

Успјешан пријенос слике је значајно достигнуће - које би ренесансни умјетник Леонардо да Винчи сигурно одобрио - јер означава „прву успјешну ласерску међупланетарну комуникацију”, казао је вођа пројекта Дејвид Смит из МИТ-а.

Коришћењем ласера NASA је на корак до револуционарног убрзавања испоруке података унутар Сунчевог система.

Ласерском технологијом моћи ће да се преносе видео записи високе дефиниције до удаљених дијелова Сунчевог система, укључујући и Јупитер, кажу из Насе.

„У блиској будућности овај вид једноставне ласерске комуникације ће послужити као подршка радио-комуникацији коју користе сателити”, каже Смит. „У нешто даљој будућности, ласери ће нам омогућити комуникацију у већем обиму од оне коју данс могу да обезбједе радио-везе”.

Загонетни Мона Лизин лик је дигитализован (претворен у црно-бијелу верзију величине 152 са 200 пиксела) и послат ласером у Лунар реконесанс орбитер скоро 386.200 км удаљен од Насиног центра у Гринбелту (Мериленд) брзином од 300 бита у секунди.

Сателити ван Земље користе радио-таласе за праћење и комункацију, али овај Мјесечев сателит је једини који за праћење користи ласере.

NASA је послала слику „Мона Лиза” сателиту који је потврдио пријем слањем слике назад на Земљу помоћу традиционалне радио-телеметрије.

Пријенос слике није био савршен јер је Земљина атмосфера изазвала грешке, чак и када је небо било ведро. Научници су исправили грешке користећи исту шифру за корекцију која се користи на CD-овима и DVD-јевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана