NASA: Подморница на Титану и још 11 чудних концепата

Daily Mail
NASA: Подморница на Титану и још 11 чудних концепата

NASA је представила 12 предлога за будућа истраживања у првој фази NIAC програма.

Циљ NIAC је да претвори научну фантастику у научне чињенице захваљујући развоју технологије, а идеје које је NASA представила заиста задивљују.

Међу одабраним предлозима се налазе разни маштовити концепти, укључујући и слање подморнице на Титан, која би истраживала језера метана, као и безбједно "хватање" астероида.

NASA очекује да ће инвестиције омогућити стварање напредних технологија које ће послати прве мисије даље од Марса.

Уколико прва фаза проучавања поменутих предлога буде успјешна, слиједи фаза два у којој ће доћи до развоја концепта.

Визионарски дугорочни концепти засновани су на потенцијалној вредности будућих свемирских мисија агенције и оперативних потреба.

Ипак, већина њих, ако не и сви, остаће само то што јесу – концепти, који ће можда у далекој будућности ипак бити применљиви.

Подморница на Титану

Предлог да се у Титаново највеће сјеверно море, Кракен, пошаље подморница, која ће обављати детаљна научна истраживања.

Хертс систем

Хертс концепт подразумијева постојање својеврсног електричног соларног једра, које би омогућило путовање у дубоки свемир. Оно је заправо низ жица које се протежу 30 километара од ротирајуће свемирске летјелице, како би прикупљали енергију од Сунца. Такви бродови могли би да достигну брзину од 700 километара по секунди, што значи да би астронаути за годину дана могли да дођу до Нептуна. (Heliopause Electrostatic Rapid Transit System)

Гравиметрија јата летјелица

Метод за израчунавање гравитације и масе малих тела у Сунчевом систему, попут астероида и комета, користећи мање, јефтине сонде. (Swarm Flyby Gravimetry)

Арагоскоп: Оптика ултра високе резолуције по ниској цијени

Гигантски диск који би могао драстично повећати моћ телескопа.

Слање сензора на друге планете

Специјални чипови би могли да се шаљу на друге планете и њихове пратиоце како би изводили начна истраживања за краће вријеме и уз мањи ризик. (Exploration Architecture with Quantum Inertial Gravimetry and In-Situ ChipSat Sensors)

Рјешавање проблема недостатка кисеоника

Уређај који би био кориштен у људским мисијама и који би претварао сунчеву свјетлост у кисеоник. (3D Photocatalytic Air Processor for Dramatic Reduction of Life Support Mass & Complexity)

Хватање астероида и свемирског ђубрета

Њранглер – суб-сателит могао би да ухвати свемирски објекат попут астероида и заустави његово обртање захваљујући великој "мрежи".

Дронови на Титану

Мала летјелица тешка мање од 10 килограма, слична дроновима на Земљи, могла би бити послата на Титан, како би правила фотографије високе резолуције и мапирала податке о површини тог мјесеца. (Titan Aerial Daughtercraft)

Коришћење најтоплијих честица у свемиру

Метод мјерења дубине леда на далеким планетама и сателитима, користећи експерименталне технике прилагођене високоенергетским честицама.

Перископ

Метод мапирања структура Мјесеца испод површине, користећи унапређене технике перископа. (Periapsis Subsurface Cave Optical Explorer)

Могућност живота на Марсу

Уређај за проучавање опстанка земаљских облика живота на површини Марса. Нека животињска врста била би пренијета на Црвену планету, како би тестирала ту могућност. (Mars Ecopoiesis Test Bed)

"Стопер" за комете

Летелица која се "качи" за комете и крстари Сунчевим системом. То би чинила испаљујући харпун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана