Наса открива „мрачне области“ које ће посјетити астронаути на Мјесецу

ГС
Foto: Илустрација

Док се НАСА спрема да пошаље тимове људи на лунарни јужни пол до децембра 2024. године, једно од великих питања је: гдје ће, тачно, ови астронаути слетјети?

„Избор региона значи да смо један велики корак ближе враћању људи на Мјесец, по први пут од Апола", истакао је Марк Кираших из Одјељења за развој кампање Артемис у Наси.

Величина сваке локације је површине 15 пута 15 километара, а оне се налазе унутар шест степени географске ширине јужног пола на Мјесецу, гдје су различите географске карактеристике.

„Свака регија има најмање десет потенцијалних локација за слијетање. Када је Наса бирала зоне за слијетање, научници и инжењери ослонили су се на податке које је прикупио Lunar Recconnaissance Orbiter, беспилотна летјелица која кружи око Мјесеца", истакао је Џејкоб Бричер, главни научник за истраживања Насе.

Подаци избора регија сакупљани су деценијама, а проучавани су параметри као што су вријеме лансирања, сигурно слијетање, нагиб терена, лакоћа комуникације са Земљом.

„Сваки од региона за слијетање такође пружа приступ сунчевој свјетлости током шест и по земаљских дана колико ће астронаути бити на Мјесецу. Ово је од виталног значаја за непрекидно снабдијевање соларном енергијом и минималне температурне флуктуације", истакао је Џејкоб Бричер.

Кратери који су тренутно у функцији су Фаустини, Шеклтон, Де Герлаш, Амундсен, Нобиле, Хаворт, Малаперт и Лајбниц.

Даље сужавање региона за слијетање и локација унутар њих зависиће од датума лансирања. Одабрани датуми ће одредити путање лета и услове животне средине, што ће неке регионе учинити повољнијим од других.

У међувремену, Артемис три се припрема за лансирање 29. августа, на путу око Мјесеца и назад. Ова мисија је без посаде, али има лутке за тестирање на броду, ради прикупљања података о физичким ефектима будућих астронаута на свом епском путовању, преноси РТС.

Наса планира да пошаље астронауте на Мјесец помоћу система "Starship" који је развила компанија „Спејс икс".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана