НАСА открила 50 суперемитера метана на Земљи видљивих из свемира

Анадолија
НАСА открила 50 суперемитера метана на Земљи видљивих из свемира

АНКАРА - Орбитални инструмент америчке свемирске агенције (НАСА) открио је више од 50 жаришта која емитирају метан широм свијета, што би могло помоћи у борби против стакленичких плинова.

Из НАСА-е су саопштили да су од постављања Извора минералне прашине на површини Земље (ЕМIТ) на Међународној свемирској станици у јулу, "суперемитери" откривени у југозападном дијелу Сједињених Америчких Држава, централној Азији и на Блиском истоку.

Суперемитери су објекти, опрема и друга инфраструктура, обично у сектору фосилних горива, отпада или пољопривреде, који емитују метан по високим стопама.

“Сузбијање емисија метана кључно је за ограничавање глобалног загријавања. Овај узбудљиви нови развој не само да ће помоћи истраживачима да боље одреде одакле долази до цурења метана, већ ће и пружити увид у то како се она могу брзо зауставити", изјавио је НАСА-ин администратор Бил Нелсон.

Давид Томпсон, ЕМIТ-ов научник за инструменте, рекао је да је ријеч о јединственој способности која ће подићи ниво напора у ублажавању емисија изазваних људским активностима.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана