Наса објавила двије запањујуће слике галаксије (ФОТО)

Б92
Foto: Profimedia

Наса је данас објавила неколико слика које је направио свемирски телескоп Џејмс Веб и које приказују двије галаксије, једну са надимком Пингвин, а другу названу Јаје.

Телескоп, који је лансиран 2021. и почео да прикупља податке сљедеће године, преобликовао је разумијевање раног универзума док је снимао запањујуће слике космоса, пренио је Ројтерс.

Двије галаксије на сликама налазе се 326 милиона свјетлосних година од Земље у сазвежђу Хидра. "Видимо двије галаксије, од којих је свака колекција милијарди звезда. Галаксије су у процесу спајања.

То је уобичајен начин на који се галаксије попут наше развијају током времена, да би нарасле из малих галаксија, попут оних које је Веб брзо пронашао након Великог праска, у зреле галаксије попут нашег Млијечног пута", рекла је Џејн Ригби, виши научник у Наса.

Откако је постао оперативан, Веб је посматрао галаксије које врве од звезди које су се формирале у року од неколико стотина милиона година од Великог праска, који је означио почетак универзума прије око 13,8 милијарди година. Галаксије Пингвин и Јаје које се мијешају заједно су познате као Арп 142.

Оне су приказане на сликама које спаја измаглица која је мјешавина звијезда и гаса усред њихових успорених покрета. Галаксија Пингвин, тако названа јер њен облик из перспективе телескопа подсјећа на птицу која не лети, укључујући регион налик кљуну, формално се зове НГЦ 2936.

То је галаксија спиралног облика, мало изобличена. Галаксија Јаје, такође, названа по свом облику, формално се зове НГЦ 2937. То је компактна галаксија елиптичног облика. Заједно, оне изгледају као да пингвин чува своје јаје.

Њихова интеракција, према НАСА, покренута је прије 25 до 75 милиона година, а очекује се да ће постати једна галаксија за више стотина милиона година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана