NASA: На Марсу пронађена течна вода

Агенције
NASA: На Марсу пронађена течна вода

Након дугогодишњих нагађања и гласина, NASA је данас званично објавила да је на Црвеној планети откривена вода у течном стању.

Као што су многи и претпостаљали када су чули вијест да NASA данас организује конференцију за медије на којој ће саопштити важно откриће у вези са Марсом, на Црвеној планети је откривена вода у течном стању.

Научници су открили да на Марсу постоје кањони и зидови кратера по којима током љетњих мјесеци тече слана вода. То значи да су шансе да пронађемо неки облик живота на овој планети много веће него прије.

Они су уочили дугачак таман траг који вода оставља на планинама на Марсу, а то је поткрепљено и сателитским снимком који можете видјети испод.

На њему је уочљиво како је горњи дио планине тамнији од доњег, а научници су установили да је то зато што се вода током љетњих мјесеци слива низ планину, док су током јесени и зиме стране планине суве. Разлика у тамној и свијетлој боји на дну планине у ствари означава мјесто до ког је вода текла.

Тамне, уске бразде се појављују и повећавају током најтоплијих мјесеци, а нестају током остатка године. Со смањује тачку замрзавања воде, што објашњава како је могуће да и поред ниске температуре на Марсу има воде.

На другом NASA-ином снимку можемо видјети како се слана вода слива са литица планине на Марсу.

Неки стручњаци већ годинама износе теорије према којима су тамне црте које се јављају на падинама Марсових брежуљака и планина током топлијих годишњих доба (а нестају током хладнијих) потврда да ту има воде.

Вода коју је Насина летјелица МРО открила на Марсу могла би да настаје отапањем подземних санти леда које настају у процесу у ком соли извлаче влагу из Марсове атмосфере или из подземних "резервоара" воде.

NASA је почетком године објавила да је Марс у давној прошлости вјероватно имао велико море слично Атлантском океану, али је временом 87 одсто те воде испарило у свемир.

Ако знамо да је живот на Земљи настао у води, односно да је вода савршено мјесто за настанак живота, све ово повећава шансе да ће научници на Црвеној планети можда коначно открити да је живот тамо постојао или да још постоји.

У сваком случају, ово је велики дан за историју науке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана