NASA моли посјетиоце Мјесеца да јој не дирају ствари

Aгенције
NASA моли посјетиоце Мјесеца да јој не дирају ствари

Америчка свемирска агенција (NASA) љубазно је замолила неустрашиве истраживаче да се, уколико путују на Месец, уздрже од петљања с америчком заставом и другим стварима које су њени астронаути тамо оставили.

Гугл је обећао награду од двадесет милиона долара првом приватном предузетнику који пошаље робота на Мјесец, али NASA жели да чак ни роботи не дирају њену опрему и да јој се по могућности не приближавају и не залазе унутар круга полупречника пар стотина метара у чијем су средишту остаци њених лунарних модула.

У документу на 93 стране, наведени су детаљни разлози и објашњења за услишавање ове молбе. Крајња порука је једноставна - не слећите у наше кратере па ни ми нећемо у ваше.

Можда је повод за поновно подсјећање прво успјешно повезивање једне приватне свемирске летјелице, капсуле Драгон, са међународном свемирском станицом, које је изведено управо у петак. То значи да су невладине организације на путу да једнога дана пошаљу нешто или некога и на Мјесец, јер приватна путовања у свемир постају све изгледнија.

Ништа зато од идеје да се са Мјесеца врате лоптице за голф које су астронаути једне мисије покушали да убаце у неки кратерчић, па чак ни од остављеног Хаселбладовог фотоапарата који је шведски произвођач својевремено обећао првом фотографу који до њега стигне.

Судећи по објављеној слици лунарног возила с објашњењима од којег су материјала израђени његови точкови, блатобрани, шасија и други делови, јасно је да NASA не жели да га затекне на клоцнама уколико се јави потреба да га неки њен астронаут поново провоза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана