NASA лансирала ловца на CO2

Танјуг
NASA лансирала ловца на CO2

Америчка свемирска агенција (NASA) лансирала је jуче свој први сателит који има задатак да у атмосфери мјери концентрације угљен диоксида (CO2), гаса који се сматра главним кривцем за стварање ефекта стаклене баште и доводи до глобалног загревања.

Орбитална опсерваторија, чији је пун назив Орбитинг Царбон Opservatory-2 (OCO-2), полетjела је у 02.56 сати по пацифичком времену (09.56 GMT) из ваздухопловне базе Ванденберг у Калифорнији ракетом Делта 2.

Након 56 минута лета, сателит се одвојио од ракете и наставио сам своје путовање.

Како преносе стране агенције, сателит је сада дио скупине А-Train, констелације од пет међународних сателита за посматрање Земље која се окреће око наше планете сваких 99 минута.

Сателит це бити постављен на 705 километара висине.

Задатак OCO-2, чија ће мисија трајати најмање двије године, јесте да пружи детаљну слику емисија CO2, како оних за које је одговоран човјек тако и природних. Такође ће проучавати "хватаче" угљен диоксида, тј. океане и шуме који апсорбирају овај гас и пратити њихове промјене.

OCO-2 ће сваке секунде обављати 24 мјерења CO2 у атмосфери, тј. око милион дневно.

Угљен диоксид у атмосфери игра важну улогу у енергетској равнотежи наше планете и кључан је фактор за разумјевање промјена климе", наводе научници NASA.

У мају су мјесечне концентрације угљен диоксида у атмосфери премашиле 400 честица на милион (ппм) у сјеверној хемисфери, што је највиши ниво у посљедњих 800.000 година.

Успјешно лансирање OCO-2 је бурно прослављено у NASA након два пропала покушаја слања "ловаца" на CO2 у орбиту, 2209. и 2011.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана