НАСА-ин ровер на Марсу ће прикупљати узорке стијена

АА
Foto: гс

АНКАРА - Ровер "Персевенс" америчке Националне агенције за аеронаутику и свемир (НАСА), најнапреднији астробиолошки лабораториј икада послат на другу планету, који је данас завршио своју прву годину мисије на Марсу, фокусираће се на прикупљање узорака стијена током друге године на Црвеној планети.

Kако наводи портал "УПИ", ровер "Персервенс", који је за годину дана на Марсу тестирао властите системе и системе хеликоптера "Ингенуити", прикупио је и шест узорака стијена на дну кратера Језеро у сјеверном дијелу планете.

Ровер "Персервенс" ће током друге године на Црвеној планети истраживати бочне стране кратера и старе делте ријеке како би прикупили узорке стијена.

Од ровера се очекује да прикупи што више узорака стијена у наредне двије године и пренесе их у мисију "Марс СемплРетурн", која ће слетјети на планету 2028. године.

НАСА-ин ровер ће користити снимке направљене помоћу летова малог соларног хеликоптера "Ингенуити" како би одредио најбољи пут до зидова кратера.

Ровер "Персервенс", изграђен у НАСА-иној лабораторији за млазни погон у Калифорнији и покренут плутонијумским горивом, слетио је на Марс 18. фебруара 2021., око седам мјесеци након лансирања 30. јула 2020. године.

Возило на шест точкова тада је успјешно слетјело у кратер Језеро, који је добио име по опћини у Босни и Херцеговини.

Кратер Језеро базен је ширине 45 километара и налази се на Марсовој сјеверној полутци. Разматрао се као слетиште и за раније мисије, али се до тада сматрало да би на њега било претешко слетјети.

Кратер "Језеро" је име добио још 2007. године. У Међународној астрономској унији (ИАУ) су се одлучили за то име због сличности мјеста гдје се ријека улијева у Пливско језеро на локалитету аде код Језера.

За реализацију нове мисије ровера на Црвеној планети, који има најнапредније технолошке карактеристике међу летјелицама посланим на Марс, потрошено је 2,4 милијарде долара на инфраструктурне радове, а 300 милиона долара на систем који омогућава слијетање и управљање ровером.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана